Linkovi

Hrvatska i druge aspirantice za NATO šalju u Afganistan vojno-medicinsku ekipu


Aspirantice za članstvo u NATO-savezu do ljeta u Afganistan šalju zajednički vojno-medicinski tim, objavljeno je nakon sastanka predstavnika RH I NATO-saveza.

U redovnom upoznavanju NATO-saveza s napretkom reforme oružanih snaga u Hrvatskoj, kao i o osmišljavanju sadržaja novog ciklusa plana priprema za članstvo u Atlantskom savezu, susreli su se u Bruxellesu, u glavnom sjedištu Saveza, nacionani koordinator za NATO Pjer Šimunović, pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz i stručnjaci Saveza.

Najavljeno je da će zemlje iz tzv. "jadranske povelje", aspirantice za članstvo Hrvatska, Albanija i Makedonija u Afganistan do ljeta poslati zajedničku vojno - medicinsku ekipu od jedanaest članova.

Na dnevnom su se redu sastanka, osim napretka preustroja oružanih snaga, našli program zbrinjavanja viškova uposlenika Ministarstva obrane – program se smatra kvalitetnim predloškom rješavanja ovakvih problema, potom regionalna suradnja, hrvatske ideje o načinu reformiranja oružanih snaga te predaja viška objekata u vlasništvu Ministarstva obrane na upotrebu civilnim vlastima.

Pripreme za NATO, u ovoj uznapredovaloj fazi jer se pozivnica očekuje na summitu Saveza, na jesen iduće godine, čitaju se kao svojevrsno pozicioniranje Hrvatske u sustavu kolektivne obrane.

Hrvatska se integrira u sustav prilagođavajući se zahtjevima novih sigurnosnih izazova i tražeći praktičan odgovor kako na najkvalitetniji način može doprinijeti zajedničkoj sigurnosti. Vrijednim se unosom u koletkivnu obranu smatra odluka Hrvatske o reformi oružanih snage na način da im zadrši cjelovitost te osigura maksimum pokretljivosti i efikasnosti.

Primjer hrvatskih planova i njihovog mijenjanja prema dugoročnim potrebama evidentan je u je informaciji pomoćnika ministra Pokaza koji je novinarima obrazložio odustanak od modernizacije tenka M-84 jer se on ne uklapa u novi koncept obrane. Umjesto tenka razvijati će se model oklopnog vozila, "tražimo strateške partnere kod stranih tvrtki", potvrdio je Igor Pokaz dvije ponude, sada na razmatranju.

Odlučivši zadržati ratno zrakoplovstvo Hrvatska će svoje razvojne planove prilagoditi postepenoj modernizaciji. Ona će se, kao uostalom i kompletna reforma oružanih snaga, odvijati u predviđenim proračunskim okvirima od dva posto nacionalnog dohotka za potrebe obrane.

XS
SM
MD
LG