Linkovi

'American Memory' - popularna rubrika na web stranicama Kongresne knjižnice


U Kongresnoj knjižnici u Washingtonu ne nalazi se samo najveća svjetska zbirka knjiga, već su tu i rukopisi, fotografije, filmovi, audio i video zapisi, novine i časopisi. U većini slučajeva pristup navedenim materijalima moguć je jedino posjetiteljima knjižnice. Već desetak godina Kongresna knjižnica radi na tome da učini veći dio svoje kolekcije dostupnim putem interneta. Riječ je o projektu pod nazivom American Memory, s kojim nas, u okviru rubrike Web stranica tjedna, upoznaje Art Chimes.

Posjetom internetskoj stranici memory.loc.gov, ulazite u svojevrsni vremenski stroj s prozorom u prošlost, bolje rečeno s 10 milijuna takvih prozora. Guy Lamolinara, glasonogovornik Kongresne knjižnice, objašnjava da je prije petnaestak godina knjižnica počela s digitalizacijom dijela svojeg fundusa. U početku planirana je bila distribucija putem cd-ova, ali su polovicom devedesetih, sa zamahom interneta, dužnosnici knjižnice uvidjeli da je upravo to najbolji način za postizanje što šire dostupnosti, s naglaskom na materijale jedinstvene za Kongresnu knjižnicu.

"Na web stranici knjižnice naći ćete miijune i milijune različitih stvari od kojih su knjige tek manji broj. Na primjer tu se nalaze predsjednički spisi, uključujući sve od Lincolna, Jeffersona i Georga Washingtona. Tu je također i mnoštvo materijala vezanog za američki građanski rat s fotografijama Matthewa Broadya. Imamo i velik broj zbirki posvećenih pokretu za građanska prava te za emancipaciju žena" - objašnjava naš sugovornik.

Na internet stranici American Memory nalazi se i audio i video materijal, uključujući jedan od nastarijih filmskih zapisa iz 1894. godine. "Jedan od filmova prikazuje Edisonovog pomoćnika kako kiše. Također imamo i velik broj audio zapisa, bivših predsjednika kao i bivših robova koji opisuju svoja iskustva za vrijeme ropstva" - kaže gospodin Lamolinara te dodaje da internet stranica 'American Memory' ima mjesečno 70 milijuna posjeta od strane korisnika svih vrsta. "Naši posjetitelji su uistinu svakojaki, od ozbiljnih istraživača, do jednostavno znatiželjnika. Znamo da i velik broj nastavnika u razredu koristi naše matrijale kao jedan od osnovnih izvora informacija."

Bez obzira da li ste učenik ili učitelj, istraživač ili tek puki radoznalac, posjetite web stranicu memory.loc.gov, i sami pogledajte što se sve tamo možete otkriti. Web stranica American Memory također je dostupna i kroz našu internetsku stranicu: voanews.com/ourworld.

XS
SM
MD
LG