Linkovi

Kongresna knjižnica SAD pronašla do sada neemitirane jazz snimke Glasa Amerike


Američka Kongresna knjižnica objavila je pronalazak desetljećima zaboravljenih snimaka zvijezda jazza – Theloniusa Monka, Johna Coltranea, Raya Charlesa i orkestra Dizzieja Gillespieja. Snimljene godine 1957, vrpce nikada ranije nisu bile svirane.

Glas Amerike snimio je spomenute trake na koncertu u Carnegie Hallu, u New Yorku, s ciljem emitiranja snimke u svijet. Prema stručnjaku Kongresne knjižnice, otkriće ovih snimaka je prvorazredni događaj za muzikologe i povjesničare.

Zajedno s uvodom legendarnog voditelja Glasa Amerike, Willisa Conovera, snimke sadrže gotovo sat vremena izvedbi Theloniusa Monka i njegovog kvarteta, zajedno sa saksofonistom Coltraneom. Trake sadrže i izvedbe Sonnyja Rollinsa, te kvarteta Zoot Sims sa Chetom Bakerom.

Kongresna knjižnica je od traka izradila digitalne kopije visoke razlučivosti i stavila ih na raspolaganje znanstvenicima i stručnjacima, a, kako je rečeno, razmatra se i prodaja snimaka. Zbirka snimljene glazbe u Kongresnoj knjižnici, inače najveća u Sjedinjenim Državama, sadrži više od 50 tisuća snimaka Glasa Amerike od 1946. do 1988. godine.

XS
SM
MD
LG