Linkovi

Internet protiv knjižnica (19/7/03) - 2003-07-18


Kao izvor informacija, internet je u prošlih deset godina, polako ali sigurno, počeo zamjenjivati dobru staru knjižnicu. To posebno važi kada su u pitanju mladi ljudi, koji – kad trebaju napisati neki referat ili sastavak za školu – umjesto u knjižnicu, odlaze ravno na internet. O dobrim i lošim stranama ovog trenda, kao i o tome što knjižnice čine kako ih se potpuno ne bi zaboravilo, govori Peter Meyers, stručnjak za primjenu novih tehnologija.

Ako tražite neku informaciju, treba poći na internet. Na njemu se danas može naći više od tri milijarde stranica, najrazličitijeg sadržaja. Međutim, korisnici interneta često zaboravljaju da su mnoge informacije i danas jedino dostupne na papiru – primjerice, u znanstvenim publikacijama, časopisima, udžbenicima. No, internet je atraktivniji. Peter Meyers navodi rezultate jednog britanskog istraživanja koje je pokazalo da 45 posto studenata – kada im se da zadatak da pronađu određenu informaciju – ide ravno na internet tražilicu Google. Ostali su koristili druge internet tražilice, a tek ih je desetak posto najprije otišlo u knjižnicu. I što knjižnice čine da bi se situacija promijenila?

"Mnogi knjižničari koncentriraju se na to da informiraju javnost što se u knjižnici može naći. Naravno, na kraju ipak morate sami otići do nje. Kanadska tvrtka Antarctica nastoji velike količine u knjižnici pohranjenog teksta prezentirati u digitalnom obliku, na vrlo pregledan način, tako da – dok ste na internetu – imate dojam da pregledavate policu dobro opremljene bibiloteke."

Što se događa ako, poput mnogih američkih srednjoškolaca, morate napisati referat recimo o islamu, o kojem ne znate baš mnogo. Kako bi to Antarctica riješila?

"Zgodno je to što vam Antarctica ne izbacuje dvije tisuće različitih izvora, od kojih mnogi uopće nisu relevatni, već vam pruža klasificiran, selektivan popis po bibliotečnim jedinicama – po kategorijama kao što su primjerice religija, pravo, politika, umjetnost i jezik. Sjedite za kompjuterom, ali imate utisak kao da ste u knjižnici, i da nasumce otvarate zanimljive knjige."

Nevolja je u tome što se ova ideja u Sjedinjenim Državama tek ispituje, u jednoj područnoj knjižnici u Sjevernoj Karolini.

"Knjižnjičari su tradicionalna profesija, dosta su spori kada je u pitanju primjena novih tehnologija. Za Antarcticu je najvažnije da postane razmjerno jednostavno informacijsko sredstvo, jer je njezina konkurencija -internet tražilica poput Googla - također vrlo jednostavna. U ovom trenutku, to je najvažniji cilj – učiniti ovaj program što jednostavnijim, kako bi ga svi mogli koristiti. Tada će i knjižnice, možda, povratiti svoj značaj", riječi su Petera Meyersa, stručnjaka za nove tehnologije i njihovu primjenu u knjižnicama.

XS
SM
MD
LG