Linkovi

Ministar kulture RH potpisao ugovor o suradnji s Kongresnom knjižnicom u Washingtonu (8/2/05) - 2005-02-08


U Kongresnoj knjižnici u Washingtonu ministar kulture Republike Hrvatske, Božo Biškupić i direktor Kongresne knjižnice James H. Billington, potpisali su ugovor o korištenju knjiga, čime je uspostavljena službena suradnja između Ministarstva kulture i Kongresne knjižnice.

Republika Hrvatska, a osobito zagrebačka Sveučilišna knjižnica već skoro 30 godina surađuju s Kongresnom knjižnicom u Washingtonu, najvećom knjižnicom na svijetu. No, ta se suradnja svodila na više privatne nego službene odnose, a potpisivanjem Sporazuma za očekivati je da će se u Kongresnoj knjižnici sada naći znatno veći broj knjiga na hrvatskom jeziku.

Americki domaćini su poručili hrvatskim izdavačima da im obvezno pošalju po dva-tri primjerka svake novoobjavljene knjige ili izdanja, jer je to najlakši način da se hrvatske knjige nađu u ovom pravom hramu knjige.

Hrvatski ministar kulture, Božo Biskupić, je održao predavanje o temi “Uloga kulture i kulturne politike u procesu tranzicije u Hrvatskoj” u kojem je istaknuo da hrvatski kulturni identitet karakterizira to što Hrvatska pripada i središnjoj i mediteranskoj Europi te što kontaktira s balkanskim zemljama.

Isto je tako vazno naglasiti da postoje dvije “kulturne Hrvatske” – kako je rekao ministar Biskupić – “ona doma i ona u inozemstvu. Zato se nadam da ce americkim Hrvatima biti od velike koristi to što će ubuduće imati više knjiga i raznih publikacija na hrvatskom jeziku” – izjavio je gospodin Biskupić koji, inače, sutra u Bijeloj kući s predstavnikom američke vlade treba potpisati Sporazum o očuvanju i zaštiti američkog kulturnog nasljeđa u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG