Linkovi

Tamburaši Jerrya Grcevicha nastupili u Washingtonu (9/12/04) - 2004-12-09


Stanovnici Washingtona dobili su rijetku priliku uživati u zvuku hrvatskih tamburica.

Knjižnica američkog Kongresa ugostila je jučer američkog tamburaša hrvatskog podrijetla Jerrya Grcevicha i njegov orkestar. Za predstavljanje hrvatske tamburice u Washingtonu, Grcevich je izabrao niz tradicionalnih hrvatskih napjeva, kao i romske i rumunjske melodije, zatim vlastite skladbe, te pjesme Zvonka Bogdana. Prije nastupa upitali smo ga – koliko američka publika zna o hrvatskoj narodnoj glazbi.

"Publika mora ništa znati. Prije koncerta obično im objasnimo što ćemo svirati, a zatim svirkom pokušamo pridobiti njihova srca," kazao nam je jednostavno naš sugovornik.

Njegov kolega iz orkestra, Osječanin Vjekoslav Dimter, koji s Grcevichem svira već desetak godina, rekao nam je da je Washington samo jedna od brojnih postaja Grcevichevih tamburica u Sjedinjenim Državama.

"Bili smo u Bostonu u Massachusettsu, bili smo u Chicagu. Svirali smo u zadnjih deset godina stvarno puno – u Santa Monici u Kaliforniji. Uglavnom smo obišli sve," priča nam Dimter.

Grchevich i njegovi glazbenici nastupili su u Kongresnoj knjižnici u okviru programa kojim knjižnica javnosti predstavlja tradicionalnu glazbu i ples raznih etničkih zajednica u Sjedinjenim Državama. Pri tome su se, kazala nam je jedna od koordinatorica programa Thea Austen naši u dobrom društvu.

"Prošli mjesec, koji je bio posvećen nasljeđu američkih indijanaca, imali smo indijanskog glazbenik Toma Werea, koji je pripadnik plemana Kiowe iz Oklahome. On je sa skupinom glazbenika i plesača izveo tradicionalne indijanske plesove. Svoju su umjetničku tradiciju kroz naš program predstavili i američki Vijetnamci, Arapi i mnogi drugi," kazala nam je.

Jerry Grcevich sa svojim sastavom, koji je osnovao 1993. u Pittsburghu, redovito nastupa ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u Hrvatskoj. Jednom ranijom prigodom nastupio je i u Washingtonu – na otvaranju hrvatskog veleposlanstva 1994.

Grcevichevi tamburaši nastupili su jučer i u prestižnoj washingtonskoj koncertnoj dvorani Kennedy Center.

XS
SM
MD
LG