Linkovi

Izložba o migracijama američkih crnaca (27/2/05) - 2005-02-26


Veljača je mjesec u kojem se obilježava naslijeđe Amerikanaca afričkog podrijetla. Tim povodom njujorška gradska knjižnica otvorila je internet-izložbu u kojoj se život američkih crnaca prikazuje kao niz migracija.

Prva od ovih migracija započela je prije pet stoljeća s preko-oceanskom trgovinom robova. Naravno, radi se o migraciji koja se dogodila silom. U najvećem broju slučajeva migracije američkih crnaca bile su dobrovoljne.

"Predugo je povijest američkih crnaca bila opisivana kao povijest naše viktimizacije, onoga što su nam drugi učinili. Na našoj izložbi se mogu vidjeti što su crnci učinili sami za sebe."

Howard Dodson iz centra Schomberg za istraživanje crnačke kulture koji je izložbu organizirao sa njujorškom gradskom knjižnicom.

"Tijekom tri godine trajanja projekta uspjeli smo prikupiti 25 tisuća stranica raznih materijala, 16 tisuća teksutalnih i osam tisuća stranica fotografija, kako bismo ispričali ovu izvanrednu priču na jedan temeljit način."

13 migracija uključuje put odbjeglih robova, emigraciju u Afriku i drugdje, te takozvanu veliku migraciju s farmi na jugu u tvornice na sjeveru. Ono što ovu izložbu čini osobenom jesu originalni dokumenti, zemljovidi i fotografije. Manja verzija izložbe postoji i u izložbenoj dvorani centra Schomburg, ali Howard Dodson kaže da je internet verzija veća, temeljitija i pristupačnija.

"U ovo doba interneta naša izložba je pristupačna ljudima diljem svijeta. Tko god je želi pogledati može otići na naše internet stranice 24 sata dnevno, sedam dana tjedno. Vjerujem da će tako biti i u budućnosti…"

Izložbu možete pogledati na adredi www.nypl.org.

XS
SM
MD
LG