Linkovi

Albright: Nadam se da će Bolton po dolasku u UN shvatiti da to nije 'beskorisna organizacija'


U Senatu Sjedinjenih Država počela su svjedočenja o potvrdi novog američkog veleposalnika u Ujedinjenim narodima, Johna Boltona, kojeg je prošli mjesec nominirao predsjednik Bush. Pred odborom za međunarodne odnose, Johna Boltona dočekala su oštra pitanja – oporbeni demokrati pokušavaju blokirati njegovu nominaciju.

Demokrati se protive činjenici da je za predstavnika u svjetskoj organizaciji nominirana osoba koja je – kako tvrde – “u prošlosti iskazivala neprijateljski stav prema UN-u”. Čelni demokrat u senatskom odboru za međunarodne odnose, Joe Biden, izjavio je da ima “ozbiljne rezerve” prema nominaciji Johna Boltona.

John Bolton je međutim izjavio da će kao veleposlanik u Ujedinjenim narodima surađivati s drugim zemljama kako bi svjetska organizacija postala snažnija i efikasnija. Državna tajnica Condoleezza Rice je prilikom nominiranja Johna Boltona izjavila da je on “čvrst i odlučan” diplomat koji će uspješno raditi na reformi Ujedinjenih naroda. John Bolton dolazi s položaja zamjenika državne tajnice odgovornog za kontrolu naoružanja.

Što o nominaciji Johna Boltona misli bivša američka veleposlanica u UN-u i bivša državna tajnica Madeleine Albright? Ovo je pitanje gospođi Albright nedavno postavio Ivica Puljić.

Madeleine Albright tvrdi da ona čvrsto vjeruje u organizaciju Ujedinjenih naroda, ali, isto tako, kaže da Ujedinjeni Narodi imaju ozbiljne probleme te da organizaciju treba reformirati. ”Mi smo izmislili UN, mi smo igrali glavnu ulogu u osnivanju i sasvim je normalno da budemo kooperativni unutar svjetske organizacije” – rekla je bivša američka veleposlanica na East Riveru.

Madeleine Albright je Johna Boltona prvi put srela tijekom priprema da preuzme dužnost veleposlanice, jer je Bolton u to vrijeme, 1992.godina, bio pomoćnik državnog tajnika za medjunarodne organizacije. "Prije nego sam otišla u UN, imala sam konzultacije upravo s Johnom Boltonom. On ne voli Ujedinjene narode. On je 1992 - 1993 vrlo jasno stavio do znanja kako misli da su Ujedinjeni narodi beskorisna organizacija s kojom Sjedinjene Države ne znaju što učiniti te da naša vlada mora stalno imati agresivnu politiku prema svjetskoj organizaciji."

Madeline Albright smatra da je sada na Senatu da vidi što je stvarna motivacija nominiranja Johna Boltona za veleposlanika u svjetskoj organizaciji. No, ona ističe kako vjeruje da "američki predsjednik ima pravo nominirati kandidata kojeg on želi", a da je na Senatu da kroz svjedočenja uvidi je li taj prijedlog dobar za zemlju. "Mislim da će on biti primljen na oprezan način i u Senatu i u samim Ujeedinjenim narodima, ako nominacija bude potvrdjena. Nadam se, kada dođe tamo, da će uvidjeti da Ujedinjeni narodi nisu beskorisna organizacija. Mi trebamo Ujedinjene narode, ako ništa drugo onda zbog mirovnih operacija” - rekla je gospođa Albright i dodala:

"Jedina pozitivna stvar koju mogu reći o ovoj temi da se, možda, radi o sličnom slučaju kada je predsjednik Nixon otišao u Kinu. Tada smo mislili da on u Pekingu ne može učiniti ništa dobro, ali prevarili smo se… Možda će tako biti i sa slanjem Johna Boltona u Ujedinjene narode. Možda je bolje poslati tamo njega nego nekoga tko zaista voli i cijenu tu organizaciju.”

"No, ono što mene zaista brine" - nastavila je bivša državna tajnica - "jest opći pristup koji mnogi Amerikanci imaju prema Ujedinjenim narodima. Ljudi su naprosto zaplašeni UN-om, smatrajući da ta organizacija mnogo toga krade od Amerikanaca.”

Govoreći o nominaciji Johna Boltona za američkog veleposlanika u svjetskoj organizaciji Madeleine Albright je naglasila kako je brinu i razmišljanja velikog broja Amerikanaca da su "za sve nevolje krivi stranci", a da su Ujedinjeni narodi "centar gdje se stvaraju te nevolje".

XS
SM
MD
LG