Linkovi

Senatski Odbor proslijedio Boltonovu nominaciju punom sazivu Senata


Senatski Odbor za vanjsku politiku nije preporucio imenovanje Johna Boltona za americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, ali je njegovu nominaciju ipak proslijedio na izjašnjavanje punom sazivu Senata.

Senatski Odbor za vanjsku politiku glasao je po stranackim linijama s deset glasova ZA i osam glasova PROTIV upucivanja nominacije Johna Boltona Senatu u punom sazivu. Medutim, cinjenica da je Odbor, u kojem vecinu cine republikanci, odobrio Boltonovo imenovanje, ali mu uskratio preporuku, predstavlja udarac za Bijelu kucu. Clanovi Odbora donijeli su ovu odluku nakon što je republikanski senator iz Ohioa George Voinovich oštro napao Boltona kao nekoga tko maltretira svoje potcinjene, rekavši da je kandidat za americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima primjer osobe kakva ne bi trebala raditi u diplomaciji.

Voinovich je kazao da bi Bolton mogao ugroziti nastojanja da se svjetska organizacija reformira. "Oni u medunarodnoj zajednici koji ne žele reformu Ujedinjenih naroda, postavljat ce prepreke i strahujem da ce im u tome pomoci reputacija Johna Boltona. Vjerujem da ce neke clanice svjetske organizacije iskoristiti Boltona da bi dovele u pitanje integritet i kredibilitet Sjedinjenih Država i da bi pojacale svoju negativnu propagandu protiv Sjedinjenih Država," kazao je.

Senator Voinovich izjavio je da dijeli s demokratima zabrinutost zbog navoda da je Bolton maltretirao potcinjene i vršio pritisak na analiticare da donesu zakljucke o politickim i obavještajnim pitanjima, koji su njemu odgovarali. Najviše rangirani demokrat u Odbor, senator Joe Biden izjavio je da ga brinu navodi da je Bolton pokušavao politizirati obavještajne podatke, pogotovo otkako je administracija navela netocne obavještajne podatke o irackom oružju za masovno uništavanje kada je iznosila razloge za rat protiv Iraka.

"Vec smo izgubili mnogo kredibiliteta na domacem i medunarodnom planu nakon fijaska oko Iraka, a Bolton nam nece pomoci da taj kredibilitet povratimo. On je krivi covjek za tako nešto," kazao je.

Predsjedatelj Odbora, republikanski senator Richard Lugar branio je nominaciju Johna Boltona, priznavši, medutim, da, kako je rekao, Boltonovi postupci nisu uvijek bili uzorni. "Bolton ostavlja dojam agresivnog dužnosnika, zaduženog za formuliranje politike, koji je u svakom trenutku nastojao provesti svoju misiju i koji je vrlo glasno iznosio svoje stavove. U tom procesu je njegov odrješiti stil otudio neke njegove kolege, ali nema dokaza da je ikada prekršio zakon ili pravila etike," rekao je Lugar.

U Bijeloj kuci, glasnogovornik Scott McClellan predvidio je da ce Senat u punom sazivu potvrdio Johna Boltona, koji trenutno obnaša dužnost podtajnika za kontrolu naoružanja i medunarodnu sigurnost u americkom State Departmentu. "John Bolton je odlucan zagovornik reformi u trenutku kada Ujedinjeni narodi pocinju s naporima da reforme provedu. On je upravo pravi tip osobe koji nam treba u Ujedinjenim narodima," kazao je.

S obzirom da republikanci imaju 55, a demokrati 45 mjesta u Senatu, mnogi vjeruju se da ce Boltonovo imenovanje biti potvrdeno. Demokrati, medutim, nisu iskljucili mogucnost da ce upotrijebiti razne oblike odugovlacenja da bi sprijecili potvrdu njegovog imenovanja.

XS
SM
MD
LG