Linkovi

Senat nastavlja razmatrati nominacije Johna Boltona i Johna Negropontea


Danas je u americkom Senatu održan drugi dan svjedocenja vezanih uz nominaciju Johna Boltona za americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Danas je Odbor za vanjsku politiku saslušao Carla Forda, bivšeg dužnosnika u americkom Državnom tajništvu, koji se sukobio s gospodinom Boltonom glede obavještajnih informacija o Kubi 2002. godine. On je potvrdio da je John Bolton pokušao dovesti do otpuštanja dvojice obavještajnih analiticara koji su doveli u pitanje njegovu tvrdnju kako Kuba ima zabranjena oružja.

U svom svjedocenju gospodin Bolton je priznao da je ove dužnosnike pokušao premjestiti na druga radna mjesta. Tijekom jucerašnjeg svjedocenja, Bolton je obecao da ce suradivati s drugim zemljama da bi Ujedinjene narode ucinio snažnijima i efikasnijima. Medutim, senatski demokrati kritizirali su njegove ranije izjave u kojima je svjetsku organizaciju proglasio irelevantnom i nelegitimnom.

U Senatu je danas takoder održano saslušanje o nominaciji Johna Negropontea za direktora obavještajih službi u Americi, cime bi on imao kontrolu nad svih 15 agencija, ukljucujuci CIA-u i vojnu obavještajnu službu. Za razliku od Johna Boltona, ocekuje se da ce Negroponte, inace veleposlanik u Iraku, lako proci proces potvrde u Senatu.

Na današnjem saslušanju on je izjavio kako ce se svojski truditi da sve americke špijunske agencije suraduju i ostvaruju bolje rezultate. Predsjedatelj Odbora za obavještajne djelatnosti Pat Roberts upozorio je Johna Negropontea da ce biti suceljen s otporom obavještajnih dužnosnika koji su naucili da rade nezavisno.

XS
SM
MD
LG