Linkovi

Senat u punom sazivu  započeo debatu o nominaciji Johna Boltona


Americki Senat u punom sazivu zapoceo je debatu o kontroverznoj nominaciji Johna Boltona za americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Demokrati su naznacili da bi mogli blokirati izjašnjavanje o njegovom imenovanju.

Demokrati kažu da ih i dalje brinu navodi da je Bolton, kao visoki dužnosnik State Departmenta, maltretirao potcinjene i vršio pritisak na analiticare da donesu zakljucke o obavještajnim i politickim pitanjima, kakvi su njemu odgovarali.

Senator Joe Biden, najviše rangirani demokratski clan senatskog Odbora za vanjsku politiku, kazao je: "On nije diplomat, što se vidi iz njegovog prezira prema drugacijim stavovima i njegove nesposobnosti i nespremnosti da sluša druge. Njegov kredibilitet je doveden u sumnju zbog njegovih opetovanih pokušaja da iskrivi cinjenice kako bi odgovarale njegovim stavovima. On je ideolog, bistar ideolog, ali ipak ideolog."

Biden i njegov demokratski kolega iz Odbora za vanjsku politiku Christopher Dodd u posljednji su trenutak zatražili od administracije da im pruži na uvid povjerljive dokumente o Boltonu, koji trenutno obnaša dužnost dotajnika za kontrolu naoružanja i medunarodnu sigurnost. Dodd je naznacio da bi mogao blokirati Boltonovu nominaciju, ukoliko ne dobije zatražene dokumente. Radi se o Boltonovim zahtjevima za imenima vladinih dužnosnika, ciji su razgovori potajno snimani. Demokrati žele znati zašto je Bolton zatražio ta imena.

Republikanski senator George Voinovich dijeli zabrinutost demokrata oko Johna Boltona. Voinovich je uputio pismo svojim kolegama u Senatu u kojem kaže da bi potvrda Boltonovog imenovanja naškodila americkim naporima da se obnove veze sa saveznicima, narušene zbog rata u Iraku i drugih pitanja. "Za buduceg veleposlanika u Ujedinjenim narodima razmatramo covjeka optuženog da je arogantan, da ne sluša svoje prijatelje, da djeluje unilateralno, i da maltretira one koji se ne mogu sami braniti. Upravo takav dojam o nama pokušavamo raspršiti na svjetskoj sceni," kazao je Voinovich.

Medutim, predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku Richard Lugar izjavio je da su optužbe protiv Boltona preuvelicane ili nepotvrdene. Senator Lugar je dodao da Bolton ima sve kvalifikacije za veleposlanika u Ujedinjenim narodima i da uživa povjerenje predsjednika Busha kada se radi o reformi Ujedinjenih naroda. "Trebali bismo shvatiti da Bolton uživa povjerenje predsjednika Sjedinjenih Država i državne tajnice. Predsjednik je jasno dao do znanja da nije olako izabrao njega za to mjesto. On želi upravo tog covjeka za tu dužnost," izjavio je Lugar.

Glasnogovornik Bijele kuce izjavio je da je predsjednik Bush uvjeren da ce imenovanje Johna Boltona biti povrdeno.

XS
SM
MD
LG