Linkovi

Republikanci traže izjašnjavanje o Boltonu


Celnici republikanaca u Senatu najavili su da sljedeci tjedan namjeravaju zakazati još jedno izjašnjavanje o kontroverznoj nominaciji Johna Boltona za novog americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Republikanci pozivaju demokrate da ne blokiraju nominaciju kao što su to ucinili prošli mjesec.

Celnik republikanske vecine u Senatu Bill Frist izjavio je da globalna pitanja, ukljucujuci dolazece izbore u Iraku, te potrebu za reformom Ujedinjenih naroda, traže da se položaj americkog veleposlanika u svjetskoj organizaciji popuni što prije. "Nad vratima našeg veleposlanika u Ujedinjenim narodima vec 200 dana žmiga znak "upražnjeno mjesto". Došao je trenutak da se to promijeni," kazao je Frist.

Frist je dao ovu izjavu na zajednickoj tiskovnoj konferenciji s republikanskim senatorom Johnom McCainom. "Vrlo je važno da Sjedinjene Države danas budu zastupljene u Ujedinjenim narodima," izjavio je McCain.

Medutim, demokrati, koji su prošli mjesec blokirali izjašnjavanje o Boltonovom imenovanju u punom sazivu Senata, kažu da još uvijek cekaju da im administracija preda zatražene informacije o Boltonovom korištenju obavještajnih materijala na aktualnoj dužnosti pomocnika državne tajnice za kontrolu naoružanja i medunarodnu sigurnost.

Napore demokrata predvodi senator Christopher Dodd. "Ponudili smo republikancima kompromis, ali smo od njih dobili samo odbijanje," rekao je Dodd.

Demokrate brinu navodi da je Bolton pokušavao prilagodavati obavještajne podatke u svrhu ostvarivanja ideoloških ciljeva. Oni traže od administracije da preda na uvid interne dokumente vezane uz Boltonovo svjedocenje u Kongresu o sirijskom arsenalu oružja, te o snimkama komunikacija koje je snimila Nacionalna agencija za sigurnost, a koji sadržavaju imena Amerikanaca. Bijela kuca odbija ispuniti zahtjeve demokrata, uz objašnjenje da je vec bila dovoljno susretljiva s podacima o Johnu Boltonu.

Celnik demokrata u Senatu Harry Reid je izjavio da ce demokrati nastaviti blokirati nominaciju sve dok administracija ne preda zatražene dokumente. "Sve dok Bijela kuca ne dozvoljava objavljivanje tih dokumenata, mi necemo promijeniti naš stav o izjašnjavanju o Boltonu," kazao je Reid.

Prošli mjesec, Senatu su nedostajala dva od 60 glasova koliko je potrebno da bi se prekinula debata i održalo izjašnjavanje o Boltonovoj nominaciji. Ukoliko republikanci uspiju dobiti dovoljno glasova za ovo proceduralno izjašnjavanje, vjeruju da ce Bolton dobiti dovoljno glasova za potvrdu imenovanja.

XS
SM
MD
LG