Linkovi

Senatska potvrda predsjednikova kandidata - ritual star koliko i SAD


Dvojica iskusnih američkih diplomata ovaj tjedan prolaze kroz proces potvrde imenovanja u Senatu. Predsjednik Bush nominirao je Johna Boltona za sljedećeg veleposlanika u Ujedinjenim narodima, dok je John Negroponte predsjednikov kandidat za novog nacionalnog direktora za obavještajne aktivnosti.

Potvrda imenovanja je ritual star koliko i Sjedinjene Države. Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku Richard Lugar otvorio je proces, dok se Senat sprema ispuniti svoj ustavni mandat i dati svoj savjet i pristanak u vezi nominacije Johna Boltona za sljedećeg veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Veleposlanik Bolton je ranije često otvoreno kritizirao Ujedinjene narode, što su demokrati u senatskom Odboru u više navrata istaknuli.

Bolton kaže da su njegove kritike bile dio napora da se poboljša rad svjetske organizacije, te da se UN koncentrira na svoju osnovnu misiju, koja, kako kaže, uključuje promicanje ljudskih prava."Dužnost međunarodne zajednice je jasna. Mi koji smo na pravoj strani jaza koji dijeli slobodne od neslobodnih imamo obvezu prema onima koji nisu imali sreće, pa su se rodili na krivoj strani tog jaza," kaže Bolton.

Iako su republikanci branili predsjednikovog kandidata, demokrati poput senatorice Barbare Boxer stavljali su u prvi plan njegove kritike na račun svjetske organizacije. "Provela sam proteklih mjesec dana proučavajući vaše tekstove i vaše javne izjave o Ujedinjenim narodima. Moja je ocjena, gospodine Boltone, da vi prema toj organizaciji osjećate samo prijezir," kazala je senatorica Boxer.

U procesu potvrde imenovanja, o kandidatima se prvo izjašnjava senatski odbor koji ima jurisdikciju nad njihovom agencijom ili ministarstvom, a zatim i Senat u punom sazivu. Danas se potvrda imenovanja često širi i u medije putem reklama koje na televiziji i radiju. Konzervativna organizacija Move America Forward podržava Boltonovu nominaciju. "Drugim zemalja poručujemo da ne smiju podržavati organizacije koje štite teroriste? Zašto onda mi štitimo Ujedinjene narode ovdje u Americi? Pridružite nam se dok pokušavamo izbaciti Ujedinjene narode iz Sjedinjenih Država? – kaže reklama organizacije Move America Forward."

S druge strane debate, liberalna organizacija Citizens for Global Solutions snimila je reklamu protiv Boltona. "John Bolton, krive ideje, kriva poruka i krivi čovjek za taj posao. Nazovite svoje senatore odmah. Kažite im da zaustave Johna Boltona" – poručuju u svojoj reklami liberali.

Jedno od najnapetijih imenovanja bilo je imenovanje saveznog suca Clarencea Thomasa za suca Vrhovnog suda 1991. Tijekom procesa potvrde, bivša suradnica Anita Hill optužila je Thomasa za spolno maltretiranje. Thomas je zatim optužio svoje političke protivnike da – kako je rekao - pokušavaju orkestirati njegov linč. Na kraju je njegovo imenovanje, čiji je proces potvrde pratila cijela zemlja, ipak potvrđeno. Povjesničari kažu da se proces potvrde imenovanja s godinama razvio i da su danas u njega više uključeni javnost i interesne grupe. No, profesor političkih znanosti sa sveučilišta Georgetown Stephen Wayne kaže je da se glavni cilj tog procesa kroz povijest nije mijenjao. "To je prilika da predsjednik na neki položaj postavi svojeg čovjeka, no i da oporba izrazi svoje neslaganje, čak i ako to imenovanje ne može spriječiti. To su osnivači ove zemlje i željeli kada su podijelili vlast na tri grane," kaže profesor Wayne.

Politički stručnjaci predviđaju da će se sljedeća velika politička bitka oko nekog imenovanja voditi kada se uprazni sljedeće mjesto u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG