Linkovi

Senatski Odbor za vanjsku politiku danas o Boltonu


Senatski Odbor za vanjsku politiku danas bi trebao glasati o imenovanju kontroverznog predsjednikovog kandidata Johna Boltona za americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima.

Predsjedatelj senatskog Odbora, republikanac Richard Lugar ne vjeruje da bi nove optužbe protiv Johna Boltona mogle utjecati na stavove Odbora.

"Washington Post" javio je jucer da je Bolton uskracivao svojim šefovima, državnoj tajnici Condoleezzi Rice i njenom prethodniku Colinu Powellu, osjetljive informacije o Iraku. "Post" prenosi rijeci izvora u State Departmentu, koji su naveli niz slucajeva u kojima je Bolton odbio proslijediti informacije svojim šefovima dok je bio podtajnik za kontrolu naoružanja i medunarodne odnose. Ranije je bivši dužnosnik State Departmenta Carl Ford rekao Odboru da je Bolton pokušavao smijeniti analiticara koji se nije slagao s njegovom ocjenom da Kuba ima zabranjeno oružje.

Demokrate brinu ove optužbe, ali i Boltonovi tvrdolinijaški stavovi o Sjevernoj Koreji i Iranu, te njegove ranije kritike na racun Ujedinjenih naroda, koje je nazvao korumpiranim i irelevantnim. Vjeruje se da ce se demokrati izjasniti protiv njegove nominacije. Senator Joe Biden, najviše rangirani demokrat u Odboru, izjavio je: "Mislim da Boltonov nedostatak kredibiliteta u obavještajnim pitanjima, njegova odlucna i ponekad vrlo ideološka stajališta o vanjskopolitickim obavještajnim podacima nisu prikladni za nekoga tko želi položaj na razini ministra, jednu od najvecih ambasada u svijetu, što je zapravo americko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama."

Odbor se trebao izjasniti o Boltonovoj nominaciji prošli tjedan, ali su demokrati tražili još vremena da bi mogli prikupiti informacije od Boltonovih protivnika. Demokrati se nadaju da ce nagovoriti barem jednog republikanca u Odboru da glasa protiv Boltona. Republikanski senator Chuck Hagel izjavio je da u principu namjerava podržati Boltona, no da bi se to moglo promijeniti. "Brine me sve više otkrica i optužbi o njegovom stilu i metodama rada. Treba nam netko tko ce ujedinjavati druge, tko ce pružiti ruku pomirenja našim prijateljima i saveznicima u Ujedinjenim narodima," kazao je Hagel.

Predsjedatelj Lugar izjavio je da je glavno pitanje koje senatori trebaju uzeti u obzir cinjenica da predsjednik Bush vjeruje da ce Bolton uspješno raditi na reformi svjetske organizacije. "Predsjednik Sjedinjenih Država nominirao je Johna Boltona, jer vjeruje da je u svjetskoj organizaciji potrebno provesti temeljite reforme. On misli da je Bolton agent promjena, da ima potrebnu ekspertizu, a možda i odlucnost, za provodenje promjena," ukazao je Lugar.

Glasnogovornik Bijele kuce Scott McClellan rekao je novinarima da je Bolton prava osoba koju Sjedinjene Države trebaju u Ujedinjenim narodima.

XS
SM
MD
LG