Linkovi

Senatski Odbor danas glasa o Boltonu


Senatski Odbor za vanjsku politiku danas ce glasati o nominaciji Johna Boltona za americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, tri tjedna nakon što su pitanja o njegovoj adekvatnosti za taj posao navela Odbor da odgodi izjašnjavanje.

Ocekuje se da ce se svih osam demokrata u senatskom Odboru za vanjsku politiku izjasniti protiv nominacije Johna Boltona, koji sada obnaša dužnost podtajnika za kontrolu naoružanja i medunarodnu sigurnost u State Departmentu. Demokrati izražavaju zabrinutost zbog navoda da je Bolton maltretirao svoje potcinjene i da je vršio pritisak na analiticare da donesu odredene zakljucke o politickim i obavještajnim pitanjima. Senator Chris Dodd, demokrat iz Connecticuta, iznio je svoje mišljenje o Boltonovom imenovanju u programu televizijske kuce NBC.

"Mislim da ne bi trebalo rušiti zid koji postoji izmedu onih koji formuliraju politiku i obavještajnih analiticara. To ne znaci da s analiticarima ne možete raspravljati i da se s njima ne možete ne slagati i otvoreno mu reci svoje mišljenje. No, ukoliko analiticaru prijetite otkazom, mislim da u tom slucaju pati kredibilitet americkih obavještajnih agencija. A ako ucinite tako nešto – kao što je to ucinio Bolton, jer nije uopce upitno je li on to ucinio ili ne – svi kažu da jest – onda ga to, po mojem mišljenju automatski diskvalificira za tu dužnost," kazao je Bolton.

Gotovo svih deset republikanaca u Odboru naznacilo je da ce podržati Johna Boltona, iako su neki izrazili rezervacije prema njegovom imenovanju. Medutim, republikanski senator George Voinovich izjavio je da još nije odlucio hoce li podržati Boltona. Njegovi izrazi zabrinutosti naveli su Odbor prošli mjesec da odgodi izjašnjavanje o Boltonu kako bi clanovi Odbora dobili više vremena da razmotre navode protiv Boltona. Ukoliko Voinovich bude glasao protiv Boltona, što bi znacilo da bi predsjednikov kandidat za ambasadora u Ujedinjenim narodima dobio isti broj glasova ZA i PROTIV, njegova nominacija ne bi bila odbacena, ali bi bilo otežano potvrdivanje njegovog imenovanja u punom sazivu Senata.

Predsjedatelj Odbora Richard Lugar prognozirao je da ce svi republikanci u Odboru podržati Boltonovo imenovanje. Lugar je kazao da je predsjednik Bush Boltonu ukazao povjerenje po pitanju reforme Ujedinjenih naroda, te da bi zato njegovo imenovanje trebalo potvrditi.

Senator George Allen, republikanac iz Virginije, složio se s tom ocjenom. "John Bolton nece trpjeti rasipnost, pratit ce kako Ujedinjeni narodi troše novac. Mi kao porezni obveznici u Sjedinjenim Državama godišnje placamo 439 milijuna za Ujedinjene narode, što je 22 posto ukupnog proracuna te organizacije. Želim da naš veleposlanik u svjetskoj organizaciji bude netko tko ce nadzirati što se dogada, tko ce poticati reforme i paziti da ne bude više skandala kao što je bio skandal oko korupcije u programu "Nafta za hranu", koji je služio kao potporni stup režimu Sadama Huseina," rekao je senator Allen.

Glasnogovornik Bijele kuce Scott McClellan jucer je prognozirao da ce se senatski Odbor izjasniti za Boltonovo imenovanje, koje ce zatim potvrditi i Senat u punom sazivu.

XS
SM
MD
LG