Linkovi

Državno tajništvo o američkom promicanju ljudskih prava i demokracije na globalnom planu


Državno tajništvo objavilo je izvješće o američkim naporima da se širom svijeta ojača poštivanje ljudskih prava. Ovaj dokument nastavak je sličnog izvješća o stanju ljudskih prava u više od 190 zemalja, koje je objavljeno prošli mjesec. U dijelu koji se odnosi na Kinu, državno tajništvo navodi da tamošnje vlasti i dalje vrše represiju nad oporbom te da su česti slučajevi mučenja zatvorenika. Situacija s ljudskih pravima nije dobra niti u Rusiji, gdje je sukob u Čečeniji doveo do niza zločina – ubojstva i zlostavljanja civila. U dokumentu se analizira situacija u gotovo stotinu zemalja. Koristeći se diplomatskim, gospodarskih kao i obrazovnim mjerama, Washington nastoji popraviti situaciju u nizu zemalja. Izvješće inače ne obuhvaća Hrvatsku.

U dijelu koji obuhvaća “Europske i Euroazijske zemlje” analizira se američka podrška demokratskim procesima u 18 zemalja tog područja – od Albanije do Ukrajine. Medju njima nije Hrvatska. Iz izvještaja izdvajamo nekoliko ocjena koje se tiču Bosne i Hercegovine.

Vlasti u Bosni i Hercegovini postižu “slabe rezultate” glede ljudskih prava – ozbiljni problemi i dalje postoje unatoč odredjenom napretku postignutom u nekim područjima. Ovu ocjenu američko Državno tajništvo dopunjava tvrdnjom da “…policija nastavlja zlostavljati i fizički maltretirati pritvorenike i druge gradjane; postignut je, međutim, napredak u utvrdjivanju odgovornosti policajaca za slučajeve zlostavljanja. U izvještaju State Departmenta se također upozorava na pretrpane zatvore, te slučajeve kršenja prava na privatnost – posebno u slučaju izbjeglica-povratnika iz redova manjinskih skupina.

Državno tajništvo ocjenjuje da je pravosuđe u oba entiteta u Bosni i Hercegovini izloženo utjecaju dominantnih političkih stranaka i izvršne vlasti. Tijekom godine je postignut napredak, ali prepreke i dalje postoje u provedbi sudskih odluka od strane lokalnih vlasti – navodi se u izvještaju. Pritiscima dominantnih stranaka i vlasti izloženi su i mediji, a vlasti i «privatne skupine» nastavljaju ograničavati vjerske slobode manjina, ocjenjuje State Department i zaključuje da je “vjerska diskriminacija i dalje prisutna.”

U Bosni i Hercegovini se tijekom protekle godine nastavio smanjivati broj izbjeglica i raseljenih osoba koje se vraćaju svojim kućama. U izvještaju američkog Državnog tajništva se navodi da se u područjima u koja se vraćaju izbjeglice nije popravila sigurnosna situacija, a nije poboljšana niti policijska zaštita povratnika. Uz “diskriminiranje pripadnika manjina” u izvještaju se upozorava da Republika Srpska i dalje odbija suradnju s Haškim tribunalom.

“Strategija Sjedinjenih Država u promicanju demokracije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini usredotočena je na izgradnju demokratskih institucija, jačanje uloge institucija na razini države – posebno u pravosudnom sustavu – kako bi mogle funkcionirati transparentno i učinkovito…” – navodi se u izvještaju State Departmenta. Američka pomoć usmjerena je na zaštitu vjerskih sloboda, te pomoć vlastima Bosne i Hercegovine u suzbijanja diskriminacije najosjetljivijih dijelova društva, posebno izbjeglica-povratnika iz manjinskih skupina.

XS
SM
MD
LG