Linkovi

Kada zakaže hrvatski sud, preostaje Strasbourg (29/10/04) - 2004-10-28


Kada zakaže domaće pravosuđe preostaje Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Sud je ponovno presudio u korist dvojice građana u tužbi protiv Republike Hrvatske.

Tužba Ružice i Ranka Dragović protiv Republike Hrvatske radi nadoknade šteta nastalih od nepoznatih pripadnika Hrvatske vojske na njihovom stambenom objektu i zbog uništenja osobnog vozila doživio je svoje finale pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Nakon bezuspješnih pokušaja pred općinskim i županijskim sudovima u Šibeniku i Zadru Dragovićevi su se obratili Strasbourgu, slijedeći veći broj građana Hrvatske kojima je Europski sud za ljudska prava predstavljao zadnju instancu u potrazi za pravdom.

Suci su napomenuli da tužena strana, hrvatska država, smatra da nije iskorištena zadnja domaća instanca, Ustavni sud dok su stranke izrazile sumnju u efikasnost ovog pravnog sredstva – Europski sud smatra da tužba građana ne može biti odbačena zato što je preskočena zadnja stepenica u domaćem pravosudnom sustavu.

Europski sud za ljudska prava zaključio je da je zanijekano temeljno ljudsko pravo građana na pošteno iznošenje elemenata spora a presudu je utemeljilo na Zakonu o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata.

Za razliku od nedavnog slučaja odbčene tužbe građana protiv Republike Hrvatske koja je u medijima bila razglašena na sva zvona, prošlotjedna presuda u korist sedmorice građana radi unuštenja imovine i ubojstva članova obitelji kao i ova za tužbu Dragovićevih prošla je nezapaženo.

Tužba Dragovićevih protiv Hrvatske se u Strasbourgu obrađuje od kraja 2001. godine. Dragovićevi su se žalili da su im domaći sudovi priječili zadovoljavanje zahtjeva za nadoknadom štete na imovini tražeći stotinu tisuća eura, iznos koji je tužena strana, dakle država smatrala previsokim. Presuda je dala osjetno niže iznose, slične ostalim presudama u ovakvim slučajevima - Ranku Dragoviću država je obavezna isplatiti četiri, a Ružici pet tisuća eura.

XS
SM
MD
LG