Linkovi

U Kongresu podnesen zakonski prijedlog o globalnom promicanju demokracije (5/3/05) - 2005-03-04


Četiri utjecajna člana američkog Kongresa iz obje stranke podnijela su zakonski prijedlog o promicanju demokracije širom svijeta. Pokrovitelji ovog prijedloga smatraju promicanje demokracije, slobodu i temeljna ljudska prava kao bitan dio američke vanjske politike.

Demokratski senator iz Connecticuta Joe Lieberman kaže da ovaj zakonski prijedlog promiče osnovne američke vrijednosti koje su zajamčene Deklaracijiom o neovinosti: "Te su istine same po sebi jasne – da je tvorac sve obdario pravom na život, slobodu i potragu za srećom."

Po senatoru Liebermanu ovi ideali predstavljaju "jednu univerzalnu deklaraciju ljudskih prava", koja je namijenjena cijelome svijetu, a ne samo Americi.

Republikanski član zastupničkog doma iz Virginije Frank Wolf kaže da cilj nije nametanje američkog modela demokracije ostatku svijeta: "Pomoću tog zakonskog prijedloga i drugih političkih mjera omogućit ćemo voljnim ljudima u tim zemljama da traže svoj vlastiti oblik demokracije."

Očekuje se da će Kongres ovaj prijedlog razmatrati krajem sljedećeg mjeseca, a njime se traži 300 milijuna dolara za promicanje demokracije širom svijeta.

Bude li usvojen, pri Državnom tajništvu bit će utemeljen poseban ured koji će se baviti demokratskim pokretima i tranzicijom. Recimo na kraju i to da prema podacima neprofitne organizacije Freedom House, koja prati napredak demokracije i slobode na globalnom planu, u ovom je trenutku četrdeset i devet zemalja klasificirano kao neslobodno.

XS
SM
MD
LG