Linkovi

Louise Arbour o globalnim prijetnjama ljudskim pravima (10/12/04) - 2004-12-10


Povodom Dana ljudskih prava, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda Louise Arbour izdvojila je dvije glavne prijetnje ljudskim pravima na globalnom planu. Prvu prijetnju Louise Arbour vidi u reakciji mnogih vlada na terorizam. Protu-terorističku politiku visoka dužnosnica UN-a smatra “konfuznom” – što u opasnost dovodi građanske slobode. Drugu globalnu prijetnju ljudskim pravima Louise Arbour vidi u kontinuiranim krizama diljem svijeta, gdje se slobode pojedinaca neprekidno krše.

Najozbiljnija takva kriza je kriza u Darfuru – kojoj organizacija Human Rights Watch posvećuje današnje priopćenje, povodom Dana ljudskih prava. “Na današnji dan, teško je pojmiti koliko je malo svijet učinio na spašavanju naroda Darfura, pokrajine na zapadu Sudana”.

“Nakon nekoliko neizvršenih rezolucija Ujedinjenih naroda, svijet ne može tvrditi da nije upoznat s činjenicom da sudanska vlada i njezine etničke paravojne snage provode kampanju ubojstava, silovanja, pljačke i prisilnog iseljavanja. Nakon što su poginuli deseci tisuća civila, a više od milijun i pol ih je u izbjeglištvu, Darfur je došao na dnevni red međunarodne zajednice” – piše u priopćenju Human Rights Watcha.

Odgovorne za zločine treba kazniti. “No, hoće li Kina to dopustiti – kada su odgovorni za genocid njezine mušterije u prodaji naoružanja? Hoće li na isti način postupiti i Moskva? Hoće li Sjedinjene Države dopustiti da Međunarodni kazneni sud procesuira odgovorne za Darfur, gdje se – kako to tvrdi Amerika – dogodio genocid?” –pita se Human Rights Watch.

U izjavi neposredno pred Dan ljudskih prava, Louise Arbour tvrdi da je i Komisija Ujedinjenih naroda za ljudska prava “reagirala na krizu u Darfuru vrlo sporo, i to zbog toga što u njoj ima mnogo politiziranja”. “Države članice, naime, vlastite nacionalne interese stavljaju ispred općih, globalnih interesa” – izjavila je Louis Arbour, inače bivša glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine.

Louise Arbour je također kritizirala protu-terorističke mjere kojima se mnoge vlade suprotstavljaju terorističkoj prijetnji. Rat protiv terorizma ne bio smio ugroziti ljudska prava, i zbog toga treba “dobro uravnotežiti prirodnu težnju za sigurnošću s potrebom da se štite građanske slobode” – smatra visoka povjerenica. U ovoj temi danas piše i najtiražniji američki dnevnik, USA Today. Mnoge američke organizacije koje prate poštivanje ljudskih prava i bore za za njihovu bolju zaštitu zabrinute su zbog najnovijih odredbi koje sadrži zakon o reformi oabvještajnih službi – piše USA Today.

Najviše ih brine sljedeće zakonske odredbe: od sada, optuženici za teroristička djela će mnogo teže biti puštani na uvjetnu slobodu uz jamčevinu. Drugo, zakon predviđa šire ovlasti u nadgledanju stranaca za koje se sumnja da su povezani s teroristima, a koji žive u Sjedinjenim Državama. Treće, novi je zakon proširio ograničenja protiv – kako se navodi – pružanja “materijalne pomoći” teroristima. Dva savezna suda u Kaliforniji već su proglasila ovu zakonsku odredbu protu-ustavnom, jer je termin “materijalne pomoći” – nejasno definiran. Zakon također definira novo kazneno djelo – “posjet logoru za terorističku obuku”.

XS
SM
MD
LG