Linkovi

Izvještaj o antisemitizmu (11/1/05) - 2005-01-10


Antisemitizam je već stoljećima problem u svijetu. Tijekom drugog svjetskog rata, njemački nacisti ubili su šest milijuna europskih Židova u okviru Holokausta. Danas, šezdeset godina kasnije, američko Državno tajništvo upozorava u novom izvještaju da suptilniji oblici antisemitizma i dalje predstavljaju prijetnju.

U Zapadnoj Europi, mnoga antisemitska djela mogu se pripisati desničarskim ekstremistima. Međutim, Michael Kozak, vršitelj dužnosti pomoćnika državnog tajnika za demokraciju i ljudska prava, izjavio je da oni ipak nisu jedini koji šire mržnju.

"Ne radi se samo o desničarskim ultranacionalistima i skinheadsima. Čak i neki ljevičarski intelektualci, inače vrijedni poštivanja, koji se protive globalizaciji, dopuštaju da im se antisemitizam uvuče u retoriku. To je zabrinjavajuća pojava," kazao je Kozak.

Antisemitizam se također širi na Srednjem istoku i u Europi, gdje su mu posebno podložni mladi muslimani iz siromašnijih slojeva. Kozak dodaje da neprijateljski osjećaji prema Izraelu često "prelaze granicu između objektivne kritike Izraela i njegove politike, te demonizacije Izraela i Židova."

Edward O'Donnell, posebni izaslanik State Departmenta za pitanja Holokausta, kaže da nije teško otkriti razliku između legitimne političke kritike i antisemitizma.

"Nijekanje prava Izraela da postoji, nijekanje Holokausta, dvostruki standardi za Izrael, demonizacija izraelskih čelnika, na primjer kroz karikaturu sa svastikom – to su sve jasni primjeri kada kritika prerasta u antisemitizam," izjavio je O'Donnell.

Antisemitizam u medijima najuobičajeniji je oblik antisemitizma na Srednjem istoku, dok se antisemitsko nasilje uglavnom povezuje s neprijateljskim stavovima prema Izraelu.

Prema izvještaju State Departmenta, antisemitizam se čak može pronaći i na mjestima gdje nema Židova. U Rusiji, uvjeti u kojima Židovi žive su se popravili, zato jer više nema antisemitizma pod pokroviteljstvom države, ali su Židovi ipak čest mete maltretiranja od strane nacionalistički orijentiranih ekstremističkih skupina.

Svi ljudi zaslužuju da slobodno prakticiraju svoju vjeru bez straha od diskriminacije ili proganjanja. Predsjednik George Bush kazao je da Sjedinjene Države ulažu velike napore da bi "osigurale da drevni impuls antisemitizma ne nađe dom u modernom svijetu."

XS
SM
MD
LG