Linkovi

Amnesty International kritizira Hrvatsku zbog nekažnjavanja ratnih zločina (14/12/04) - 2004-12-13


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kritizirala je Hrvatsku zbog nekažnjavanja kršenja ljudskih prava i ratnih zločina. "Gotovo deset godina nakon rata u Hratskoj, hrvatske vlasti još uvijek nisu u potpunosti riješile slučajeve kršenja ljudskih prava vezane uz rat, niti su počinitelje izvele pred lice pravde," kaže Amnesty International u izvještaju, objavljenom na njenim web stranicama.

Nekažnjavanje ratnih zločina i kršenja ljudskih prava je – ocjenjuje ova organizacija – i danas glavni problem na polju ljudskih prava u Hrvatskoj. Izvještaj je objavljen danas objavljen pod naslovom “Sjena na budućnosti Hrvatske".

Amnesty International ističe da mnogi počinitelji ratnih zločina i oni koji su kršili ljudska prava i danas prolaze nekažnjeno, dok se žrtvama i njihovim obiteljima uskraćuje pravda. Sudovi – ocjenjuje se u najnovijem izvještaju o Hrvatskoj – "još uvijek primjenjuju etničke kriterije u istraživanju i sudskom gonjenju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, a hrvatsko pravosuđe uglavnom zanemaruje navode o zločinima koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije. Pred domaće sudove uglavnom dospijevaju slučajevima u kojima su žrtve Hrvati – ističe se u izvještaju. Iako je hrvatska vlada obećala punu suradnju s den Haagom, vlasti još uvijek nisu voljne ili sposobne uhititi i izručiti generala Gotovinu, za kojeg se vjeruje da se nalazi na hrvatskom teritoriju – tvrdi Amnesty International.

Nova hrvatska vlada navela je među svojim glavnim prioritetima hrvatsku integraciju u Europsku uniju i obećala suradnju s Tribunalom. Međutim, vlasti još nisu uhitile i izručile generala Gotovinu, te su, dapače, često iskazivale ambivalentne stavove prema njegovom slučaju – kaže se u izvještaju, u kojem nadalje piše: "Amnesty International ne zauzima stavove o tome treba li neka zemlja-kandidat, uključujući Hrvatsku, biti primljena u Europsku uniju. Međutim, zemlje članice i institucije Europske unije trebale bi iskoristiti svoj utjecaj da bi se poštivanje ljudskih prava u Hrvatskoj nastavilo poboljšavati, pogotovo kroz izvođenje ratnih zločinaca pred domaće sudove na suđenjima koja će zadovoljavati međunarodne standarde, te kroz izručenje haaških optuženika Tribunalu."

Amnesty International također ocjenjuje da bi nekažnavanje ratnih zločina moglo negativno utjecati na planirano dovršenje rada haaškog Tribunala do 2010. U izvještaju se nadalje kaže da nekažnjavanje kršenja ljudskih prava već negativno utječe na povratak izbjeglica, pogotovo kada su osumnjičeni počinitelji još uvijek pripadnici vojske ili policije. Nespremnost hrvatske vlade da riješi slučajeve ratnog kršenja ljudskih prava ozbiljno potkopava vladavinu zakona i predstavlja veliku prepreku poslijeratnom pomirenju – ističe Amnesty.

U izvještaju, koji se prvenstveno bavi nekažnjavanjem zločina počinjenih u ratu i neobjavljivanjem podataka o sudbini hrvatskih Srba koji su u tom razdoblju nestali, iznosi se i niz preporuka za budućnost. Amnesty International poziva hrvatsku vladu na "punu i bezuvjetnu suradnju s Tribunalom, uključujući i hvatanje generala Gotovine. Zagreb se također poziva da pojača suradnju s Beogradom i Sarajevom na istraživanju i kažnjavanju ratnih zločina. Vlasti bi – smatra Amnesty International – trebale kriminalizirati sva djela "nestanka", te provesti nove propise o zaštiti svjedoka. Hrvatskim se vlastima nadalje preporučuje, između ostaloga, da sucima i tužiteljima osiguraju obuku u međunarodnom humanitarnom pravu, da provedu "temeljite, neovisne i nepristrane istrage o svim ratnim kršenjima ljudskih prava, bez obzira na etničku pripadnost počinitelja i žrtve".

Haaškom se tribunalu preporučuje da ne obustavlja istrage i sudske postupke dok se ne provede akcijski plan za kažnjavanje ratnih zločina u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Na kraju, Amnesty International poziva Europsku uniju da iskoristi svoj utjecaj da bi dovela da brzog poboljšavanja poštivanja ljudskih prava u Hrvatskoj u skladu s međunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG