Linkovi

Papa se oporavlja nakon uspješne operacije (25/2/05) - 2005-02-25


U Vatikanu je glavni glasnogovornik Svete stolice izjavio da je nad papom Ivanom Pavlom drugim sinoć uspješno obavljen kirurški zahvat kako bi mu se olakšali problemi s disanjem. Operacije je obavljena nekoliko sati nakon što je sveti otac po drugi put ovaj mjesec hitno prebačen u rimsku bolnicu Gemmeli.

Papa Ivan Pavao drugi nalazi se u bolničkoj sobi gdje se oporavlja od kirurškog zahvata. I ovaj put sveti je otac imao problema s disanjem i groznicu koja se povezuje s gripom. Liječnici su odlučili da bi traheotomija mogla pomoći i nakon Papina pristanka, obavljena je operacija. Odmah nakon operacije, kojom je poglavaru Rimokatoličke crkve umetnuta cijev u grlo, glavni vatikanski glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls je izjavio da je ishod operacije bio pozitivan. Prema njegovom priopćenju, operacija je trajala oko 30 minuta, a nakon nje papa je bio pri svijesti i disao je uz pomoć respiratora. Jedan od bliskih suradnika talijanskog premijera Silvia Berlusconija - Gianni Letta - posjetio je Papu u bolnici i rekao da je sveti otac bio smiren nakon što se probudio od anestezije.

Očekuje se da će Vatikan više pojedinosti o Papinom zdravstvenom stanju objaviti jutros kad se objavljuje redoviti zdravstveni bilten. Zasad se još ne zna koliko će dana Papa morati ostati u bolnici. Tijekom prvog boravka u bolnici ovaj mjesec sveti je otac bio hospitaliziran deset dana. Izgledalo je da se dobro oporavlja od gripe, međutim, jučer je došlo do recidive. Sinoćnja operacija dovela je do zabrinutost da Papa neko vrijeme neće moći govoriti, ako ikad uopće bude mogao. Istovremeno mnogi se pitaju kako će predvoditi Rimokatoličku crkvu, bude li ostao u bolnici duže vremensko razdoblje. Zdravstveno stanje svetoga oca podsjetilo je mnoge da se možda jedno od najdužih papinstava približava kraju. Papa Ivan Pavao drugi, koji je postao sveti otac 1978, uvijek je jasno davao do znanja da neće napustiti svoju dužnost i da je njegova misija u "Gospodnjim rukama"…Predsjednik Bush objavio je priopćenje u kojem se Papi želi brzi oporavak i povratak službi crkve i cijelog ljudskog roda.

XS
SM
MD
LG