Linkovi

Dvostranačka podrška BiH u Senatu SAD


Senat resolution Bosnia and Herzegovina
Senat resolution Bosnia and Herzegovina

Američki senatori Jeanne Shaheen Demokratkinja iz New Hampshire-a i Ron Johnson, Republikanac iz Winskonsina uz potpis i podršku senatora Chrisa Murphyja, Dick Durbina, Roger Wickera i Gary Petersa inicirali su rezoluciju kojom se obilježava 30. godišnjica neovisnosti Bosne i Hercegovine, a koja se bavi političkom situacijom i potvrđuje potporu SAD u pro-demokratskim težnjama zemlje.

Senatorka Jeanne Shaheen (D), New Hampshire
Senatorka Jeanne Shaheen (D), New Hampshire

Jačanje demokracije diljem svijeta nikada nije bilo tako kritično kao danas dok gledamo ukrajinski narod u borbi svojih života za slobodu i demokratiju”, rekla je Shaheen.Ova rezolucija šalje snažnu poruku našim partnerima u Bosni i Hercegovini da SAD stoje iza njih dok rade na održavanju jedinstva u svojoj naciji zarad svjetlije i prosperitetnije budućnosti svojih građana.

U podnesenom nacrtu rezolucije Senat podržava "demokratsku,pluralističku i demokratsku" Bosnu i Hercegovinu koja je historijski gledano "uvijek bila sastavljena od različitih etnija i religija".

Senator Ron Johnson (R), Minnesota
Senator Ron Johnson (R), Minnesota

Sretan sam što podržavam ovu dvostranačku rezoluciju kojom se potvrđuje potpora SAD-a Bosni i Hercegovini na 30. godišnjicu njezina proglašenja neovisnosti”, rekao je senator Johnson.

Rezolucija nabraja i odaje priznanje važnim koracima Bosne i Hercegovine u toku dosadašnjeg euroatlanskog puta te nabraja i osuđuje narušavanje stabilnosti i prijetnje integritetu države.

Senator Chris Murphy (D), Connecticut
Senator Chris Murphy (D), Connecticut

Drago mi je da se pridružim svojim kolegama s obje strane u prepoznavanju trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dok Putin istovremeno vodi rat protiv Ukrajine i bodri separatiste u Bosni i Hercegovini – prijeteći 26 godina krhkog mira na Balkanu – Sjedinjene Države su predane podršci prodemokratskim i antikorupcijskim reformama u zemlji”, rekao je senator Murphy.

Rezolucija imenuje Milorada Dodika i njegove napore na urušavanju mira i integriteta Bosne i Hercegovine nabrajajući pritom poteze entiteta Republika Srpska u kojima negira državne nadležnosti.

Sen. Dick Durbin
Sen. Dick Durbin

Bosanski narod je platio strašnu cijenu raspada bivše Jugoslavije”, rekao je senator Durbin. “Nakon toliko krvoprolića i patnje, ne smijemo dopustiti da kvaritelji potkopaju teško izboreni mir kojem su SAD i drugi pomogli da posreduju. Pridružujem se svojim kolegama u uvođenju dvostranačke rezolucije za proslavu 30 godina neovisnosti i ponavljam potporu SAD-a njihovoj demokratiji.

Senator Roger Wicker
Senator Roger Wicker

Čestitam narodu Bosne i Hercegovine 30. godišnjicu nezavisnosti”, rekao je Wicker. “Kao što smo svi nedavno podsjetili, sloboda i demokracija su blagoslovi koji se moraju neprestano štititi. Sjedinjene Države stoje uz sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nadamo se da će njihovi čelnici nastaviti raditi na jedinstvu i okončanju korupcije.”

Rezolucija osuđuje slavljenje neustavnog dana entiteta Republika Srpska a spominje i upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda izdato nakon prijetnji da će se entitet RS izdvojiti od finansijskog sistema Bosne i Hercegovine.

Ponosan sam što stojim sa svojim kolegama s obje strane prolaza kako bih prepoznao ovu značajnu prekretnicu u povijesti Bosne i Hercegovine”, rekao je senator Peters. “Već trideset godina Bosanci idu putem slobode i demokratije – i bitno je da ostanemo nepokolebljivi u podršci njihovim naporima – posebno s obzirom na rusku agresiju u Europi. U ovom trenutku moramo ponovno potvrditi našu predanost principima Daytonskog sporazuma i radu zajedno s prodemokratskim nacijama koje teže miru i prosperitetu – uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i druge balkanske nacije.

U rezoluciji se podržava rad Ureda Visokog predstavnika, lideri se pozivaju na saradnju, a američki predsjednik da u dogovoru sa organizacijama iz BiH razvije sveobuhvatnu stratigiju za Bosnu i Hercegovinu.

Rezolucija osuđuju pojedince koji postavljaju prepreke pred euro-atlanske integracije Bosne i Hercegovine.

SAD su pozvane da neovisno o drugima razmotre dodatne korake za zaštitu stabilnosti zemlje i pomoći EUFOR misiji u njoj.

Rezolucija sada ide u parlamentarnu proceduru nakon čega bi trebalo da se vrati u Senat gdje će se o njoj izjasniti svi njegovi članovi i članice.

Rezolucije američkog Senata smatraju se stavom gornjeg doma Kongresa o određenom političkom pitanju i predstavljaju vodilju za spoljnu politiku američke vlade.

*Ajdin Muratović iz bosanskog servisa Glasa Amerike dao je doprinos u pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG