Linkovi

Ukrajina poziva na bržu isporuku oružja sa Zapada kako bi se suočila s ruskim pritiskom


Posljedice uništenja stambenog bloka u Dnjipru nakon raketnog udara
Posljedice uništenja stambenog bloka u Dnjipru nakon raketnog udara

Ukrajina je pozvala Zapad da ubrza svoje snabdijevanje oružjem, dok je grad Dnjepar oslabio zbog ruskog raketnog udara u kojem je poginulo najmanje 40 ljudi u stambenoj zgradi i ukrajinskih vojnika pod povećanim pritiskom na istočnom frontu

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je u utorak da je Rusija izvela više od 70 raketnih napada u posljednja 24 sata.

Rečeno je da su ruske snage granatirale više od 15 naselja u blizini grada Bakhmuta u istočnoj Donjeckoj oblasti, uključujući grad koji se bavi rudarenjem soli Soledar, gdje Rusija i Ukrajina već sedmicama vode žestoki rat u rovovima.

Nemilosrdno rusko granatiranje potpuno je uništilo grad Bahmut i teško oštetilo grad Avdijevku u centru Donjecke oblasti.

"Vrlo teške borbe se nastavljaju u dva ključna sektora... Bakhmut i Avdiivka", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov na YouTubeu.

"Neprijatelj napada neprestano i danonoćno. A mi pokušavamo da zadržimo svoje položaje. Ruske trupe su aktivne noću - potrebna nam je oprema za noćno osmatranje."

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaje s bojnog polja.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u svom video obraćanju u ponedjeljak navečer da napad na Dnjepar i pokušaji Rusije da preuzme inicijativu u ratu naglašavaju potrebu da Zapad "ubrza donošenje odluka" u isporuci oružja.

Zapadne zemlje su proizvodile stalne isporuke oružja Ukrajini otkako su ruske snage izvršile invaziju prošlog 24. februara, ali Zelenski i njegova vlada insistiraju da su im potrebni tenkovi.

Britanija je u ponedjeljak potvrdila da će poslati 14 tenkova Challenger 2 i druge opreme, uključujući još stotine oklopnih vozila i naprednih raketa protivvazdušne odbrane.

Njemačka je pod pritiskom da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, ali njena vlada kaže da te tenkove treba isporučiti samo ako postoji dogovor između glavnih saveznika Kijeva, posebno Sjedinjenih Država.

Oleskij Danilov, sekretar Vijeća sigurnosti Ukrajine, također je u ponedjeljak navečer spomenuo potrebu za ubrzanjem isporuke oružja jer vlada očekuje da će Rusija "pokušati da izvrši takozvani konačni pritisak".

Danilov je rekao ukrajinskoj televiziji da bi to moglo da se održi na godišnjicu invazije ili u martu.

"Moramo se svakodnevno pripremati za takve događaje. I mi se pripremamo... Prvo i posljednje pitanje je uvijek o oružju, pomoći koja će nam pomoći da pobijedimo ovog agresora koji je napao našu zemlju", rekao je Danilov.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin treba u petak ugostiti saveznike u zračnoj bazi u Njemačkoj kako bi razgovarali o daljnjoj pomoći Ukrajini.

ISELJENI UKRAJINCI

Rusija svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacijom" za zaštitu svoje sigurnosti jer se njen susjed sve više približava Zapadu. Ukrajina i njeni saveznici optužuju Moskvu za ničim izazvan rat za otimanje teritorije i brisanje nezavisnosti bivše sovjetske republike.

Ruska invazija raselila je milione ljudi, ubila hiljade civila i ostavila ukrajinske gradove, mjesta i sela u ruševinama. Kijev i njegovi saveznici su takođe optužili Rusiju za deportaciju Ukrajinaca velikih razmjera.

Zelenskiy je u ponedjeljak pozvao Organizaciju za sigurnost i saradnju (OSCE) da učini više o Ukrajincima za koje kaže da su nasilno odvedeni u Rusiju.

OSCE je najveća svjetska regionalna sigurnosna organizacija, koja se sastoji od 57 država i obuhvata Sjedinjene Države i sve evropske države, uključujući Rusiju i sve države bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Nijedna međunarodna organizacija još nije smogla snage da pristupi mjestima zatočenja naših zatvorenika u Rusiji. To se mora ispraviti", rekao je Zelenski.

Američki State Department je prošle godine procijenio da je između 900.000 i 1,6 miliona građana Ukrajine, uključujući 260.000 djece, prisilno deportovano na rusku teritoriju.

Rusija negira deportacije i kaže da su oni koji pristižu ratne izbjeglice. Ministarstvo za vanredne situacije ove zemlje je u novembru saopćilo da je oko 4,8 miliona Ukrajinaca, uključujući 712.000 djece, stiglo u Rusiju od februara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG