Linkovi

Britanski premijer obećao tenkove „Challenger 2” Ukrajini


Arhiv - Tenkovi „Challenger 2”
Arhiv - Tenkovi „Challenger 2”

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak izjavio je u subotu da će njegova država obezbijediti tenkove „Challenger 2” i druge artiljerijske sisteme kao podršku Ukrajini.

Sunak je obećao pomoć nakon razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi se u saopštenju kancelarije u Downing Street.

Nije navedeno kada i koliko će tenkova biti isporučeno.

Agencija AP, pozivajući se na britanske medije, objavila je da će četiri glavna borbena tenka Britanske armije „Challenger 2” odmah biti poslata u istočnu Evropu, i da će nakon toga biti poslato još osam.

Zelenski je u subotu na Twitteru zahvalio Sunaku „na odlukama koje ne samo da će nas ojačati na bojnom polju, već i poslati pravi signal drugim partnerima”.

Ukrajina je mesecima pokušavala da dobije jače tenkove, uključujući američke „Abrams” i njemačke „Leopard 2”, ali su zapadni lideri bili oprezni.

Češka i Poljska su ukrajinskim snagama obezbijedile tenkove T-72 iz sovjetske ere.

Poljska je također izrazila spremnost da obezbijedi tenkove „Leopard”, ali je predsjednik Andžej Duda tokom nedavne posjete ukrajinskom gradu Lvivu naglasio da će taj potez biti moguć samo kao dio veće međunarodne koalicije.

Ranije ovog mjeseca, Francuska se obavezala da će svoja oklopna borbena vozila AMX-10 RC — koja su na francuskom jeziku označena kao „laki tenkovi” – isporučiti Ukrajini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG