Linkovi

NATO i EU podržali dodatnu vojnu pomoć Ukrajini


Charles Michel, Jens Stoltenberg i Ursula von der Leyen
Charles Michel, Jens Stoltenberg i Ursula von der Leyen

Lideri NATO-a i Evropske unije pojačali su svoju posvećenost pružanju vojne podrške Ukrajini za suprotstavljanje ruskoj invaziji koja traje skoro godinu dana, uključujući obezbjeđivanje napredne protuzračne odbrane i druge opreme.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je novinarima u utorak da misli da bi Ukrajina trebala dobiti svu vojnu opremu koja joj je potrebna za odbranu, „jer ona također brane osnovne principe Povelje UN-a, temeljnih prava i međunarodnog prava”.

„Govoreći zajedno s von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom nakon sastanka u Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je najave Sjedinjenih Država, Njemačke i Francuske posljednjih dana o planovima da Ukrajini dostave nove tipove oklopa i oklopnih vozila. On je naglasio potrebu da se zadrži fokus na obuci, održavanju i municiji za postojeće sisteme koje su saveznici već poslali ukrajinskim snagama.

„Saveznici NATO-a i članice EU su iscrpile svoje zalihe kako bi pružile podršku Ukrajini, i to je bila ispravna stvar jer se ovdje radi i o našoj sigurnosti i naravno da moramo koristiti svoje sposobnosti, naše zalihe, našu municiju, da podržimo Ukrajina.”

Stoltenberg je dodao da iako su ukrajinske snage bile u stanju da nanesu gubitke ruskoj vojsci, Rusiju ne treba potcjenjivati, a predsjednik Vladimir Putin nije pokazao nikakve naznake da mijenja „ukupni cilj svog brutalnog rata protiv Ukrajine”.

„Režim u Moskvi želi drugačiju Evropu. Želi da kontroliše svoje susjede, a demokratiju i slobodu vidi kao prijetnju”, rekao je Stoltenberg. „Ovo će imati dugotrajne posljedice po našu sigurnost, tako da moramo nastaviti jačati vitalnu transatlantsku vezu u NATO-u, moramo nastaviti jačati partnerstvo između NATO-a i Evropske unije i moramo dalje jačati našu podršku Ukrajini.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG