Linkovi

Rusija i Ukrajina izvještavaju o teškim borbama u bitki za Soledar


Soledar
Soledar

Ruska i ukrajinska vojska saopštavaju da su u srijedu bile teške borbe u Soledaru, suprotstavljajući se ranijoj tvrdnji ruske plaćeničke grupe Wagner da je preuzela kontrolu nad gradom na istoku Ukrajine.

Nekoliko sati nakon tvrdnje Wagner grupe, ruska vojska je rekla da su u toku borbe i da ruske vazdušne jedine okružuju grad na sjeveru i jugu.

Portparol istočne ukrajinske vojne komande rekao je ukrajinskoj televiziji da je situacija u Soledaru "komplikovana".

Područje je jedno od najaktivnijih u sukobu, što otežava nezavisnu procjenu situacije.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da Wagner i ruske snage vjerovatno kontrolišu veći dio Soledara, koji se nalazi u blizini Bakhmuta, jedne od glavnih meta Rusije u ovoj fazi njene invazije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na brifingu za medije u srijedu da odbrana Ukrajine u oblasti Bakhmut "još jednom pokazuje hrabrost ukrajinskih snaga dok se bore za odbranu svoje domovine" i koliko je vitalno povećati vojnu podršku Ukrajini.

"Naša podrška čini stvarnu razliku na terenu i u ovom ključnom trenutku rata moramo učiniti još više i brže", rekao je Stoltenberg.

Neke informacije su stigle od Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG