Linkovi

Njemačka: Počela američka borbena obuka za ukrajinske snage


Oružje leži na tlu dok se ukrajinsko osoblje odmara tijekom obuke u vojnoj bazi s Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva u južnoj Engleskoj 12. listopada 2022.
Oružje leži na tlu dok se ukrajinsko osoblje odmara tijekom obuke u vojnoj bazi s Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva u južnoj Engleskoj 12. listopada 2022.

Nova, proširena borbena obuka ukrajinskih snaga američke vojske započela je u nedjelju u Njemačkoj, s ciljem da se bataljon od oko 500 vojnika vrati na bojište da se bore protiv Rusa u sljedećih pet do osam sedmica, rekao je general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera.

Milley, koji planira posjetiti područje za obuku Grafenwoehr u ponedjeljak kako bi iz prve ruke pogledao program, rekao je da su vojnici koji se obučavaju napustili Ukrajinu prije nekoliko dana. U Njemačkoj je kompletan set oružja i opreme koju mogu koristiti.

Do sada je Pentagon odbijao točno reći kada će obuka početi.

Takozvana obuka kombiniranog naoružanja ima za cilj usavršavanje vještina ukrajinskih snaga kako bi bile bolje pripremljene za pokretanje ofanzive ili suzbijanje bilo kakvog porasta ruskih napada. Naučit će kako bolje kretati i koordinirati svoje jedinice veličine satnije i bataljona u borbi, koristeći kombinirano topništvo, oklopne i kopnene snage.

U razgovoru s dvojicom novinara koji su s njim putovali u Europu u nedjelju, Milley je rekao da će složena obuka – u kombinaciji s nizom novog oružja, topništva, tenkova i drugih vozila koja idu prema Ukrajini – biti ključna za pomoć snagama te zemlje da povrate teritorij koji je bio zarobljena od strane Rusije u gotovo 11-mjesečnom ratu.

"Ova podrška je doista važna za Ukrajinu kako bi se mogla odbraniti", rekao je Milley. "I nadamo se da ćemo ovo uspjeti izvesti ovdje u kratkom roku."

Cilj je, rekao je, da se sve pristiglo oružje i oprema isporuče Ukrajini kako bi ga novoobučene snage mogle koristiti "negdje prije nego što se pojave proljetne kiše. To bi bilo idealno."

Nova uputa dolazi u trenutku kada se ukrajinske snage suočavaju sa žestokim borbama u istočnoj pokrajini Donjeck, gdje ruska vojska tvrdi da ima kontrolu nad malim rudarskim gradom Soledar. Ukrajina tvrdi da se njene trupe i dalje bore, ali ako moskovske trupe preuzmu kontrolu nad Soledarom, to bi im omogućilo da se malo približe većem gradu Bakhmutu, gdje borbe bjesne mjesecima.

Rusija je također pokrenula raširenu baražnu raketnu vatru, uključujući Kijev, sjeveroistočni grad Kharkiv i jugoistočni grad Dnipro, gdje je broj mrtvih u jednoj stambenoj zgradi porastao na 30.

Milley je rekao da želi biti siguran da je obuka na pravom putu i da li je još nešto potrebno, te da se također uvjerio da će biti u skladu s isporukom opreme.

Program će uključivati nastavu u učionici i terenski rad koji će započeti s malim odredima i postupno rasti kako bi uključio veće jedinice. To bi kulminiralo složenijom borbenom vježbom koja bi okupila cijelu bojnu i stožernu postrojbu.

Do sada je fokus SAD-a bio na pružanju ukrajinskim snagama hitnijih potreba na bojnom polju, posebice o tome kako koristiti široku lepezu zapadnih oružanih sistema koji pristižu u zemlju.

SAD je već obučio više od 3100 ukrajinskih vojnika o tome kako koristiti i održavati određeno oružje i drugu opremu, uključujući haubice, oklopna vozila i topnički raketni siste, visoke mobilnosti, poznat kao HIMARS. Druge nacije također provode obuku o oružju koje daju.

US, NATO Weapons Pave the Way for Ukraine's Battlefield Successes
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Prilikom najave novog programa prošlog mjeseca, Brig. Gen. Pat Ryder, tajnik za medije Pentagona, rekao je da je ideja "da im se omogući ova napredna razina kolektivne obuke koja im omogućuje provođenje efikasnih operacija kombiniranog naoružanja i manevriranje na bojnom polju."

Milley je rekao da su SAD provodile ovu vrstu obuke prije ruske invazije prošlog februarae. Ali kad je rat počeo, Nacionalna garda SAD-a i snage za specijalne operacije koje su bile na obuci unutar Ukrajine napustile su zemlju. Ovaj novi napor, koji provodi 7. zapovjedništvo za obuku kopnene vojske SAD-a u Evropi i Africi, bit će nastavak onoga što su radili prije invazije. Ostali evropski saveznici također pružaju obuku.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG