Linkovi

Ukrajina će tražiti međunarodnu podršku u UN za svoju mirovnu formulu


Emina Džaparova, zamjenica ministra inostranih poslova Ukrajine, govori ispred sale Savjeta bezbjednosti, u sjedištu UN, 12. januara 2023.
Emina Džaparova, zamjenica ministra inostranih poslova Ukrajine, govori ispred sale Savjeta bezbjednosti, u sjedištu UN, 12. januara 2023.

Zamjenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova rekla je u četvrtak da će Kijev nastaviti sa radom na usvajanju rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u kojoj bi bila sadržana mirovna formula predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog od 10 tačaka.

"Ukrajinsko rukovodstvo je odlučilo da prioritet broj jedan koji će biti razmatran u februaru bude rezolucija posvećena formuli mira", rekla je Emina Džaparova novinarima u Ujedinjenim nacijama, gdje je prisustvovala sastanku Savjeta bezbjednosti o vladavini prava.

24. februara navršava se godinu dana od kako je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Na samitu Grupe 20 u novembru, Zelenski se obratio skupu putem video zapisa i predstavio svoju viziju od 10 tačaka za okončanje rata Rusije protiv njegove zemlje.

To uključuje povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, kao i nuklearnu bezbjednost, bezbjednost hrane i energije, oslobađanje ratnih zarobljenika i deportovanih lica.

"Ambasador (u UN, Sergej) Kislica će sada nastaviti da se zalaže za modalitet razmatranja ove rezolucije jer bismo mogli da pozovemo na posebnu sednicu za usvajanje ove rezolucije", rekla je Džaparova.

Ona je naglasila da je formula mira osnova za razgovor, ali to ne znači da je Kijev spreman da potpiše svaki sporazum koji je protiv njegovih interesa.

"Veoma smo posvećeni svim mirovnim pregovorima koji se pojave i dovedu nas do jednog rezultata: teritorijalnog integriteta, suvereniteta, mira za naš narod", rekla je ona. "Ali, kao što je moj predsjednik stalno govorio, nećemo trgovati ni pedljem ukrajinskog tla, a bez izlaska ruske vojske iz Ukrajine, nećemo razgovarati ni o kakvim mirovnim pregovorima".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, međutim, rekao je da će zvaničnici Kremlja odbiti da koriste "formulu mira" Zelenskog kao osnovu za pregovore, nazivajući namjeru Kijeva da istera Rusiju iz istočne Ukrajine i Krima "iluzijom", navodi ruska državna novinska agencija RIA.

Kremlj je 5. januara saopštio da je Putin rekao turskom predsjedniku Erdoganu da je Moskva spremna za mirovne pregovore samo pod uslovom da Ukrajina "uzme u obzir nove teritorijalne realnosti", odnosno da Kijev prizna aneksiju dela teritorije.

Džaparova je rekla da bi Ukrajina također mogla da traži drugu rezoluciju Generalne skupštine kasnije tokom godine za osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala koji će rusko rukovodstvo smatrati odgovornim za invaziju — zločin agresije.

Međunarodni krivični sud u Hagu već istražuje potencijalne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji Ukrajine od ruske invazije.

XS
SM
MD
LG