Linkovi

Broj mrtvih u raketiranju stambene zgrade prešao 40. Rusija i Bjelorusija na zajedničkim vojnim vježbama


Posljedice uništenja stambenog bloka u Dnjepru nakon raketnog udara
Posljedice uništenja stambenog bloka u Dnjepru nakon raketnog udara

Rusija i Bjelorusija započele su zajedničke vojne vježbe u ponedjeljak, što je izazvalo strahove u Kijevu i na Zapadu da bi Moskva mogla iskoristiti svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini.

Rusija je koristila svoju susjedu Bjelorusiju kao odskočnu dasku za svoju invaziju na Ukrajinu prošlog februara.

Dva saveznika izvest će vježbe zračnih snaga od 16. januara do 1. februara, koristeći sve bjeloruske vojne aerodrome i započeli su zajedničke vojne vježbe koje uključuju "pododjel mehanizirane brigade" u ponedjeljak, priopćilo je bjelorusko ministarstvo odbrane.

Minsk kaže da su zračne vježbe odbrambene i da neće ulaziti u rat.

"Održavamo suzdržanost i strpljenje, održavajući naš barut suhim", rekao je Pavel Muraveyko, prvi zamjenik državnog tajnika bjeloruskog Vijeća sigurnosti, prema objavi u aplikaciji Telegram bjeloruskog ministarstva odbrane u nedjelju.

Muravejko je rekao da situacija na južnoj granici zemlje s Ukrajinom "nije baš mirna" i da Ukrajina "provocira" Bjelorusiju.

"Spremni smo na sve provokativne akcije od strane Ukrajine", rekao je.

Moskva negira da je vršila pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da preuzme aktivniju ulogu u sukobu u Ukrajini.

Ukrajina neprestano upozorava na moguće napade iz Bjelorusije, a predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je prošle sedmice da zemlja mora biti spremna na granici s Bjelorusijom.

Bjelorusija je izvela brojne vojne vježbe od početka invazije, sama i zajedno s Rusijom. Zajedno s Moskvom, Minsk također pojačava vježbe naoružanjem i vojnom opremom.

Neslužbeni Telegramovi vojni kanali za praćenje izvještavaju o nizu lovaca, helikoptera i vojnih transportnih zrakoplova koji dolaze u Bjelorusiju od početka godine - osam lovaca i četiri teretna aviona samo u nedjelju.

Reuters nije uspio provjeriti izvještaje. Bjelorusko ministarstvo odbrane priopćilo je samo da "jedinice" ruskih zračnih snaga stižu u Bjelorusiju.

DNJIPRO: MALA NADA ZA JOŠ PREŽIVJELIH

Ukrajina je imala malo nade da će izvući još preživjelih iz ruševina stambene zgrade u gradu Dnjipru u nedjelju, dan nakon što je zgrada pogođena tokom velikog ruskog raketnog napada, pri čemu su poginule desetine ljudi.

Broj poginulih u ruskom raketnom udaru u ukrajinskom gradu Dnjepru popeo se u ponedjeljak na 40, a desetine ih se vode kao nestale, što ga čini najsmrtonosnijim civilnim incidentom u moskovskoj tromjesečnoj kampanji bacanja projektila na gradove daleko od fronta.

"Potraga za ljudima ispod ruševina se nastavlja", rekao je Reznichenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinske zračne snage rekle su da je stambeni blok pogodila ruska raketa Kh-22, za koju se zna da je neprecizna i da Ukrajina nema protuzračnu odbranu da je obori. Projektil iz sovjetske ere razvijen je tokom Hladnog rata za uništavanje ratnih brodova.

Moskva od oktobra gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu projektilima i bespilotnim letjelicama, uzrokujući sveobuhvatne nestanke struje i prekide u centralnom grijanju i tekućoj vodi.

U svom noćnom obraćanju nakon napada na Dnjepar, Zelenskiy je pozvao zapadne saveznike da isporuče više oružja kako bi okončali "ruski teror" i napade na civilne ciljeve.

U subotu je Britanija slijedila Francusku i Poljsku s obećanjima daljnjeg naoružanja, rekavši da će poslati 14 svojih glavnih borbenih tenkova Challenger 2, kao i drugu naprednu topničku podršku u nadolazećim sedmicama.

Prvo slanje tenkova zapadne proizvodnje u Ukrajinu Moskva će vjerojatno promatrati kao eskalaciju sukoba. Rusko veleposlanstvo u Londonu priopćilo je da će tenkovi odugovlačiti sukob.

Ruska invazija, koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom", već je ubila hiljade ljudi, raselila milione i mnoge gradove pretvorila u ruševine.

VALOVI NAPADA

U ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas - središtu ruske težnje da zauzme još teritorija - ukrajinske snage borile su se oko malog rudarskog grada Soledara.

Ruske snage tvrdile su da su preuzele kontrolu nad gradom, ali Ukrajina je u nedjelju insistirala na tome da se njene snage bore za držanje grada, uz ulične borbe i ruske snage koje napreduju iz raznih smjerova.

"Jednostavno rečeno, BITKA SE NASTAVLJA", rekla je zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. – Sve ostalo su neprovjerene informacije.

Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu rekao je da je vrlo malo vjerojatno da ukrajinske snage još uvijek drže položaje unutar samog Soledara.

Jutarnji izvještaj Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga u ponedjeljak detaljno opisuje još jedan val od više od 55 ruskih raketnih i raketnih napada u posljednja 24 sata.

Rečeno je da je pogođeno 25 naselja u području Bakhmuta, uključujući gradove Soledar i sam Bakhmut, zajedno s različitim ciljevima, uključujući civilnu infrastrukturu, u regijama Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk i Kherson.

Reuters nije mogao odmah provjeriti situaciju u gradu.

XS
SM
MD
LG