Linkovi

Svjedok odbrane: Smrt Džordža Flojda mogla biti posljedica bolesti


Dejvid Fauler, sudski vještak i svjedok odbrane na suđenju po optužbama za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda (REUTERS/Jane Rosenberg)
Dejvid Fauler, sudski vještak i svjedok odbrane na suđenju po optužbama za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda (REUTERS/Jane Rosenberg)

Dejvid Fauler, sudski vještak i svjedok odbrane na suđenju po optužbama za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, izjavio je pred sudom da vjeruje da je njegova smrt posljedica bolesti zbog koje mu je srčani rad bio neujednačen.

Fauler, koji je bio glavni patolog u američkoj državi Merilend do 2019. kada se penzionisao, rekao je i da su izduvni gasovi policijskog vozila u blizini kog se Flojd nalazio tokom privođenja, kao i fentanil i metamfetamin pronađeni u njegovoj krvi mogli doprinijeti smrti.

Njegova smrt bi se u nekim slučajevima mogla smatrati ubistvom, a u drugim – nesrećnim slučajem, zbog čega se ne može precizno odrediti”, rekao je Fauler.

Prema njegovim riječima fizička interakcija između Flojda i policajaca koji su pokušavali da ga smjeste u vozilo mogla je kod njega izazvati srčanu aritmiju.

Što se pojedinac nalazi u stresnijim okolnostima, bilo fizičkim ili nekim drugim, pojačava se pritisak na srce”, ukazao je on.

Djelovalo je, izvijestila je agencija Reuters, da je Fauler tokom svjedočenja osporio neke od nalaza patologa okruga Henepin koji je zaključio da je Flojdova smrt ubistvo koje su uzrokovali bivši policajac Derek Šovin i njegove kolege koje su Flojda onesposibile tako što mu je bio prekinut dotok kiseonika.

Inače, optuženi Šovin se izjasnio se da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Njegov zastupnik Erik Nelson je tokom suđenja tvrdio da je Šovin uradio, kako se izrazio, baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju.

Džordž Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je optuženi Derek Šovin koljenom pritiskao vrat u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše. Snimak događaja je isplivao u javnost i nakon toga pokrenut je talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim američkim gradovima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG