Linkovi

Kardiolog: Floyd bi preživio da mu policajac Šovin nije klečao na vratu


Sudski crtež - prikaz video snimka na kojem se vidi George Floyd oboren na zemlju
Sudski crtež - prikaz video snimka na kojem se vidi George Floyd oboren na zemlju

Kardiolog koji je svjedočio na suđenju za ubistvo Džordža Flojda (George Floyd), rekao je da Flojd nije umro od srčanog udara niti predoziranja drogom, kao i da bi preživio da nije bio oboren na zemlju i da mu policajac Derek Šovin nije klečao na vratu više od devet minuta.

Doktor Džonatan Rič, profesor na Univerzitetu Nortvestern, rekao je poroti da smatra da bi Flojd preživio da nije bio tako obuzdavan od strane policije.

“Mislim da bi mogao da ode kući ili već gdje je krenuo da nije bio u poziciji u kojoj je bio”.

Branilac Dereka Šovina, Erik Nelson, tvrdi da 46-godišnji Flojd nije umro zbog toga što mu je Šovin klečao na vratu, već od srčanog udara, zloupotrebe droge i hroničnih tegoba koje je imao. Derek Šovin je izjavio da nije kriv za ubistvo.

Doktor Rič je osporio tvrdnje odbrane o uzrocima Flojdove smrti.

“Poslije uvida u sve činjenice i dokaze, sa velikom medicinskom sigurnošću mogu da kažem da Džordž Flojd nije umro od srčanog udara, niti predoziranja, iako je u njegovoj krvi pronađena određena količina opijata fentanila. Pod jedan, djeluje da je gospodin Flojd, od ranije poznat korisnik droga, imao razvijen stepen tolerancije na određene supstance. Pod dva, što je još važnije, na snimcima nisam vidio nikakve znake predoziranja opijatima", rekao je kardiolog.

Rič je rekao da su policajci, Šovin i preostala trojica, mogli sasvim sigurno da spasu Flojdov život, čak i kada je izgubio svijest pod pritiskom Šovinovog kolena.

"U jednom trenutku na snimku se čuje glas policajca koji kaže "misim da pada u nesvijest". To je bila prilika da mu se omogući da diše, možda da se okrene u položaj u kome je to moguće i da mu se obezbijedi dotok kiseonika. Dakle, u trenutku kada mu se stanje pogoršalo, stavljanje Flojda u drugi položaj bi pomoglo da mu se spasi život", rekao je Rič.

Kardiolog je rekao da Flojd nije imao hroničnih problema sa srcem, pa je isključio mogućnost srčanog udara.

"Sve ukazuje na to da je gospodin Flojd imao izuzetno jako srce", kazao je Rič

Početkom nedjelje, sudija Piter Kejhil odbio je zahtjev advokata odbrane da se 12 porotnika izoluje od medija i spoljnih uticaja, nakon što je u blizini Mineapolisa policajac ubio još jednog crnca, zaustavljenog zbog saobraćajnog prekršaja.

Sudija je ocijenio da bi izolovanje porote samo doprinijelo pogoršanju određenih zabrinutosti koje porotnici sada imaju.

Ipak, najavio je da će porota prilikom donošenja odluke o krivici Dereka Šovina biti izolovana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG