Linkovi

Ljekar svjedočio da je Floyd umro od nedostatka kiseonika, ne od droge


Pulmolog Martin Tobin svjedočio je na suđenju.
Pulmolog Martin Tobin svjedočio je na suđenju.

Pulmolog Martin Tobin sa Univerziteta Loyola u Chicagu svjedočio je u nastavku suđenja policajcu Dereku Chauvinu za ubistvo Georgea Floyda, i rekao da je Floyd premino usljed nedostatka kiseonika.

Tobin je rekao da je policijsko obuzdavanje Floyda uticalo na njegovo disanje. Objasnio je da je to što je Floyd ležao na zemlji, sa rukama pozadi u lisicama, i to što je Chauvin jedno koljeno stavio na njegov vrat, a drugo na leđa, uticalo na tok disanja.

Upravo je ovo svjedočenje poništilo argument odbrane da je George Floyd umro od zloupotrebe droga i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zašto što mu je Chauvin klečao na vratu.

U unakrsnom ispitivanju, Chauvinov branilac Eric Nelson, osporio je jačinu pritiska na Floyda koju je Tobin iznio. Pulmolog je rekao da nije izmjerio Chauvina, niti težinu njegove opreme.

Još dvojica doktora su do sada svjedočila. Doktor William Smock​, forenzički patolog, izjavio je da Floyd preminuo zbog gušenja koje je nastupilo zbog pozicije u kojoj su ga držali policajci.

Doktor Daniel Isenschmid​, koji je radio toksikološke analize, rekao je da je kod Floyda pronađen fentanil u krvi, ali da je nivo isti kao kod više od 2.300 ljudi koji su tokom 2020. privedeni zbog vožnje pod uticajem droga i alkohola. Niko od tih vozača nije preminuo, rekao je ljekar.

Argument odbrane je da je Floyd umro od droge, pa se očekuje da u nastavku suđenja i oni pozovu svoje medicinske eksperte. Odbrana takođe tvrdi da je Chauvin radio u skladu sa protokolom, što su demantovali i mnogi policajci, uključujući i njegovog šefa, koji su do sada svjedočili.

Policajac Chauvin služio je 19 godina u policiji prije nego što je otpušten zbog ubistva Floyda.

Optužen je za tri krivična djela: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata, i izjasnio se da nije kriv. O tome će odlučivati 12-člana, rasno mješovita porota.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG