Linkovi

Trump uživa snažnu podršku republikanaca, ali ne i drugih birača


Trump u kampanji za izbore 2024.
Trump u kampanji za izbore 2024.

Poslije svake optužnice, Donald Trump se hvalio kako njegov rejting među republikancima samo raste - i bio je u pravu.

Skoro dvije trećine republikanaca, 63 odsto, kažu da žele da se Trump ponovo kandiduje, pokazuje novo istraživanje agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnijenja NORC. I to je porast u odnosu na 55 odsto u aprilu kada su krenule optužnice protiv bivšeg predsjednika. Sedam od deset republikanaca sada ima dobro mišljenje o Trumpu, što je skok od 60 odsto prošlog mjeseca.

Ali, pojavio se i znak upozorenja za bivšeg predsjednika - kada je riječ o predsjedničkim izborima, većina Amerikanaca je protiv njega.

Oko 74 odsto republikanaca bi glasalo za njega kada bi bio predsjednički kandidat u novembru 2024. Ali, 53 odsto Amerikanaca je reklo da definitivno ne bi glasalo za njega ako bude kandidat, a 11 odsto je poručilo da vjerovatno ne bi glasalo za njega.

Ovi nalazi potvrđuju ono što tvrde neki Trumpovi rivali - da ne može da dobije izbore ako računa na glasove izvan republikanske baze. Trump je 2016. godine dobio manji broj glasova, ali je pobijedio zahvaljujući dovoljnom broju glasova elektorskog koledža. Na prošlim izborima 2020. dobio je 7 miliona glasova manje od Bidena.

Neki republikanci tvrde da se Trumpov rejting u opštem glasačkom tijelu samo pogoršavao od prošlih izbora, što je kulminiralo 6. januara 2021. kada su njegove pristalice upale u Kongres.

"Postoji značajan broj onih koji su glasali za Trumpa dvaput, a neće to uraditi i sada poslije svega", kaže Sarah Longwell, republikanska strateškinja koja je protiv Trumpa.

Portparol Trumpove kampanje nije odgovorio na upit za komentar o nalazima istraživanja, koje je rađeno od 10. do 14. augusta - prije nego što je podignuta i četvrta optužnica u Georgiji. Bivši predsjednik se sada suočava sa ukupno 91 tačkom optužnice u New Yorku, Washingtonu, Georgiji i Floridi.

Istraživanje je pokazalo da protivljenje birača reizboru 80-godišnjeg Bidena nije toliko ukorijenjeno.

Iako birači izražavaju sumnju posebno u vezi sa njegovim godinama, 43 odsto njih kaže da defintivno ne bi glasalo za njega, a 11 odsto kaže da vjerovatno ne bi - manje nego kod Trumpa.

Optužnice u Washingtonu i Georgiji ponovo su Trumpov fokus vratile na navodnu izbornu prevaru, što su njegovi saradnici željeli da izbjegnu i stave u fokus predizborne događaje.

Međutim, i federalni i državni izborni zvaničnici, kao i Trumpov sekretar za pravosuđe i sudije su saopštili da nema kredibilnih dokaza da su izbori bili pokradeni.

Ove Trumpove tvrdnje dobro prolaze među republikanskim biračima, ali ne i među neopredjeljenim biračima - koje mora da pridobije ako želi pobjedu 2024.

"Trump treba da se bavi pritužbama birača, a ne da iznosi svoje. I svaki put kada priča o izborima 2020. godine vraća se unazad, a biračima je potrebno da gleda naprijed", kaže Longwell.

Rich Stricklett, Trumpova pristalica iz Iowe, smatra da su nove optužnice "lov na vještice".

"Mislim da su politički motivisane kako bi odstranile kandidata koji je prijetnja aktuelnom predsjedniku. I žele da ljudi kao ja ne izađu da glasaju jer mu se sve to dešava", kaže on, ali dodaje da ipak brine da li će Trump dobiti dovoljno glasova da pobijedi 2024.

Mary Kinney, republikanka iz Iowe, također kritikuje optužnice.

"Gađaju ga čime god stignu jer ga se plaše", kaže ona.

Ona će, međutim, u predstojećim kokusima glasati za senatora Tima Scotta, Trumpovog protivkandidata jer smatra da je vrijeme za novu generaciju kandidata.

Neki su skeptični da će sudski procesi politički naštetiti Trampu.

Njegov bivši republikanski rival iz 2016. Scott Walker kaže da je Trump uspijevao da preokrene priču tako da su "svi protiv njega jer se usudio da dirne u srce establišmenta, da isušu močvaru". On misli da ima mnogo neopredjeljenih glasača koji su više puta iznevjereni i sada žele "nekog neustrašivog".

Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Newt Gingrich predviđa da će optužbe "razbijesniti" narod i pomoći Trumpu na generalnim izborima 2024.

"Mislim da će ovo razbijesniti svakog Amerikanca kome je stalo do vladavine prava. Biće jači i dobiće izbore".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG