Linkovi

Podignuta četvrta optužnica protiv Donalda Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Velika porota u američkoj saveznoj državi Georgia podigla je optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Joea Bidena na izborima 2020.

Velika porota u američkoj saveznoj državi Georgia podigla je optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Joea Bidena na izborima 2020.

To je četvrta krivična prijava protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Fani Willis, novi su u nizu pravnih problema za Trumpa, koji je favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju pred izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli 11 tačaka optužnice protiv Trumpa i njegovih saradnika, uključujući falsifikovanje i reketiranje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Pored Trampa, optuženo je još 10 ljudi, uključujući Marka Meadowsa, bivšeg Trumpovog šefa kabineta, i advokate Rudyja Giulianija i Johna Eastmana.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv 2. januara 2021. u kojem je Trump vršio pritisak na Brada Raffenspergera, najvišeg izbornog zvaničnika Georgije, da „pronađe” dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom. Rafensperger je odbio da to učini.

Spisak optužbi protiv Trumpa na kratko se pojavio na portalu suda okruga Fulton, ali su tužioci kasnije naveli da Trump nije optužen.

Agencija Reuters je prenijela da je na portalu objavljena lista nekoliko optužbi protiv bivšeg predsjednika, među kojima su ucjena državnih zvaničnika, zavjera za davanje lažnih izjava i zahtijevanje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

Reuters, koji je kasnije objavio kopiju dokumenta, navodi da je spisak brzo skinut sa portala okruga. Portparol tužilaštva rekao je da su izvještaji o podizanju optužnice "netačni", ali nije iznio više detalja.

Bivša državna senatorica Jen Jordan, koja je dobila obavezujući poziv da svjedoči pred velikom porotom, izjavila je po izlasku iz sudnice okruga Fulton u ponedjeljak kasno ujutru, da je odgovarala na pitanja oko 40 minuta.

Mediji su objavili da su bivši članovi državne skupštine, Bee Nguyen i Gabriel Sterling, visoki zvaničnik u kabinetu državnog sekretara Georgije, također viđeni kako izlaze iz sudnice u ponedjeljak.

U okrugu Fulton, u Atlanti, sprovode se snažne mjere bezbjednosti, i podignute su ograde na ulicama oko sudnice u centru Altante, a okupio se i veliki broj medijskih ekipa.

Protekle dvije i po godine, okružna tužiteicka Fani Willis je istraživala postupke Trumpa i drugih pojedinaca u pokušajima da preokrenu njegov poraz u Georgiji, gdje ga je malom većinom glasova pobijedio demokrata Joe Biden.

Bivši predsjednik istragu u Georgiji naziva lovom na vještice.

Gabriel Sterling, visoki izborni zvaničnik koji je učestvovao u organizaciji ponovljenog brojanja glasova u toj državi 2020, proteklog vikenda je gostovao u programu TV mreže ABC This Week.

„Tri puta smo prebrojali glasove. Izgubio je u našoj državi, a i dalje tvrdi da nije. I to samo stvara tenziju i haos”, kazao je.

Sterlingu je postavljeno pitanje da li bi Trumpove snažne, javne kritike tužiteljice Willis mogle da dovedu do neke vrste nasilja.

„To neće biti neka veća udružena grupa zaverenika. Nasilje bi mogla da izazova jedna, vjerovatno mentalno nestabilna osoba koja će biti radikalizovana u cijelom procesu”, ocenio je izborni zvaničnik iz Goergije.

Ako se protiv bivšeg predsjednika zaista podigne optužnice u Georgiji, birači treba da pažljivo razmotre njegovu predsjedničku kandidaturu, izjavio je za televiziju ABC republikanski predsjednički kandidat Chris Christie.

„Mislim da će republikanski birači morati da sebi postave dva pitanja. Prvo - da li je on, čovjek pod optužnicom u četiri različita sudska postupka, imajući u vidu njegove ranije postupke - zaista neko ko može da pobijedi Joea Bidena ili bilo kog drugog demokratu u novembru 2024?”

I sam predsjednik Joe Biden je pod istragom zbog navodnog nepravilnog rukovanja povjerljivim dokumentima. Specijalni tužilac je imenovan prošle nedjelje da, uz još veću nezavisnost, istraži poslovanja predsjednikovog sina Huntera Bidena.

Kongresmen Jamie Raskin, demokrata, komentarisao je slučaj na televiziji ABC.

„Svima nam je jasno da je taj momak bio zavisnik od droge i da je uradio dosta nezakonitih i pogrešnih stvari. I rekli smo da treba prepustiti pravosudnom sistemu da radi svoj posao”.

Nakon što je Hunter Biden nedavno priznao krivicu za izbjegavanje plaćanja poreza i nelegalno posedovanje pištolja, šanse da mu se održi suđenje su sada mnogo veće, kažu tužioci.

Trump kritikovao federalnu sutkinju iz Washingtona.

Donald Trump je u ponedjeljak oštro kritikovao federalnu sutkinju koja je nadležna za slučaj u kome je optužen za zavjeru za poništavanje izbornih rezultata, nekoliko dana nakon što ga je upozorila da ne iznosi zapaljive izjave o tom slučaju.

Bivši predsjednik je na svojoj društvenoj mreži Istina sutkinju Tanju Čatkan nazvao "izuzetno stranački orijentisanom" i "VEOMA PRISTRASNOM I NEFER!", zbog njenih ranijih komentara u odvojenom slučaju izricanja kazne jednom od optuženih za nerede 6. januara 2021.

Čatkan je na pretresu u petak izdala takozvani "nalog za zaštitu" koji postavlja granice koji od dokaza koje su tužioci predali pravnom timu bivšeg predsjednika mogu da budu objavljeni u javnosti. Ona je upozorila Trumpove advokate da njegova odbrana treba da se vodi u sudnici, "a ne na internetu".

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG