Linkovi

Reakcije na novu optužnicu protiv Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Poslije odluke velike porote u Georgiji da podigne optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 osoba zbog navodnih napora da ponište rezultate predsjedničkih izbora u toj američkoj državi, demokratski lideri ocijenili su da taj potez pokazuje da niko nije iznad zakona.

Međutim, istaknuti republikanci ocijenili su da je u pitanju politički motivisana odluka protiv kandidata na izborima 2024. godine.

Lideri demokrata u Senatu i Predstavničkom domu, Chuck Schumer i Hakeem Jeffries, u zajedničkom saopštenju su poručili da četvrta i prethodne tri optužnice pokazuju "ustaljen šablon kriminalne aktivnosti koju je počinio bivši predsjednik".

"Potezi okružne tužiteljice okruga Fulton, uz druge državne i federalne tužioce, potvrđuju zajedničko vjerovanje da u Americi niko, čak ni predsjednik, nije iznad zakona", istakli su oni.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy ocijenio je na X-u (bivšem Twitteru) da je predsjednik Joe Biden "instrumentalizovao vladu protiv vodećeg političkog protivnika da bi se miješao u izbore 2024. godine i optužio tužiteljicu okruga Fulton Fani Willis "da napada predsjednika Trumpa i to koristi da finansira svoju političku karijeru".

Demokratska članica Kongresa Nikema Williams, koja u Predstavničkom domu zastupa i dio okruga Fulton, rekla je da je Trump pokušao da obeshrabi glasače u Georgiji zato što mu se nije svidjelo to što je izgubio fer izbore 2020. godine.

"To je bio napad na našu demokratiju. Međutim, u okrugu Fulton, zakone primjenjujemo jednako prema svima - čak i neuspješnim bivšim predsjednicima", poručila je Williams na X-u.

Trumpovi advokati su u saopštenju naglasili da je optužnica "nesumnjivo isto toliko problematična i neustavna kao i cijeli proces".

"Jednostrana velika porota oslanjala se na svjedoke koji imaju svoje lične i političke interese - neki od njih su vodili kampanje promovišući napore protiv optuženog ili su profitirali od ugovora o knjigama i prilika za zaposlenje kao rezultat", navela su tri Trumpova advokata u saopštenju.

Bivša državna sekretarka Hillary Clinton, koja je izgubila na predsjedničkim izborima od Trumpa 2016. godine, rekla je za kablovsku mrežu MSNBC da je "užasan trenutak za zemlju" to što je bivši predsjednik optužen za značajna krivična djela.

"Možda je dobro jedino to što sistem radi, što su razotkriveni svi napori Donalda Trumpa, njegovih saveznika i pomagača da pokušaju da ućutkaju istinu, da podriju demokratiju, i pravda se sprovodi", rekla je Clinton.

Republikanski kongresmen Jim Jordan objavio je na X-u da je optužnica "samo najnoviji politički napad u lovu na vještice demokrata protiv predsjednika Trmpa".

"Nije uradio ništa pogrešno", smatra Jordan.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG