Linkovi

Poslije optužnice u Georgiji, Trump najavio izvještaj o "velikoj izbornoj prevari"


Donald Trump
Donald Trump

Bivši predsjednik Donald Trump i još 18 osoba protiv kojeg je velika porota u saveznoj državi Georgia podigla optužnicu zbog pokušaja da preokrenu Trumpov izborni poraz u toj državi 2020. godine, imaju rok do 25. augusta u podne da se dobrovoljno pojave pred sudom, saopštila je glavna tužiteljica iz Georgije Fani Willis.

Ona je najavila da planira da se suđenje održi u roku od šest mjeseci, i da će se optuženima suditi istovremeno.

Trump je u utorak na svojoj društvenoj mreži Istina najavio da će narednog ponedjeljka objaviti detalni izvještaj o, kako je rekao, "izbornoj krađi" u Georgiji 2020.

Od kako je izgubio izbore 2020, Trump stalno iznosi lažne tvrdnje da je izbore obilježila masovna krađa glasova. Te navode su odbacili brojni sudovi, državne revizije kao i članovi njegove sopstvene administracije.

Optužnica koju je podigla velika porota u Georgiji je četvrta krivična optužnica protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020.

Optužnica koju su podigli tužioci koje predvodi Fani Willis, iznijeta na skoro 100 stranica, tereti Trumpa i njegove saradnike za krivična djela koja uključuju falsifikovanje i iznuđivanje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Među ostalim optuženima su Mark Meadows, bivši Trumpov šef kabineta, i advokati Rudy Giuliani i John Eastman. Svi oni su optuženi za reketiranje, za koje slijedi kazna do 20 godina zatvora.

"Umjesto da se pridržavaju pravnog procesa u Georgiji za žalbu na izborne rezultate, optuženi su se upustili u kriminalni poduhvat iznuđivanja da bi poništili izborni rezultat u Georgiji", kazala je tužiteljica Willis na konferenciji za novinare u Atlanti u ponedjeljak kasno uveče.

Glavna tužiteljica okruga Fulton, Fani Willis, na konferenciji za novinare u Atlanti, 14. augusta 2023. (Foto: AP/John Bazemore)
Glavna tužiteljica okruga Fulton, Fani Willis, na konferenciji za novinare u Atlanti, 14. augusta 2023. (Foto: AP/John Bazemore)

Trumpovi advokati saopštili su da im je drago što će moći da "detaljno razmotre optužnicu, koja je bez sumnje puna grešaka i neustavna kao što je bio i cijeli proces".

Trump je optužnicu nazvao "lovom na vještice" i optužio Willis da pokušava da sabotira njegovu "povratničku predsjedničku kandidaturu".

Najavljujući svoj izvještaj o izbornoj krađi, za koji tvrdi da će ga osloboditi krivice, Trump je izjavio da tužioci u Georgiji nikada nisu gonili "one koji su namjestili izbore".

Rudy Giuliani, koji je upravo stekao popularnost u Americi korištenjem zakona protiv reketiranja u borbi protiv njujorških mafijaša 1980-ih, rekao je da su tužioci u ovom slučaju "pravi kriminalci".

Advokati ostalih optuženih su ili odbili da komentarišu ili nisu odgovorili na upite agencije Reuters da prokomentarišu optužnicu.

Za razliku od federalnih sudova gdje Trumpa takođe očekuje suđenje, državni sudovi u Georgiji dozvoljavaju prisustvo televizijskih kamera, što znači da bi javnost mogla da gleda spektakl bez presedana - živi prenos suđenja svom bivšem predsjedniku, dok on punom parom vodi kampanju za povratak u Bijelu kuću.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG