Linkovi

Optužbe za reketiranje povećavaju rizik po Trumpa u slučaju miješanja u izbore


Donald Trump
Donald Trump

Nakon što je velika porota Georgiji optužila bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 drugih u vezi s naporima da se poništi njegov izborni poraz 2020, neki stručnjaci kažu da će priroda najnovijih optužbi Trumpovim suoptuženicima može dati dodatni poticaj da svjedoče protiv njega.

Mnogi Amerikanci ostali su budni u ponedjeljak kasno navečer kako bi vidjeli i čuli okružnu tužiteljicu okruga Fulton Fani Willis koja detaljno opisuje optužbe u optužnici od 97 stranica protiv bivšeg predsjednika Trumpa i 18 drugih.

„...velika porota okruga Fulton podigla je optužnicu koja tereti 19 osoba za kršenje zakona Georgije koje su proizašle iz kriminalne zavjere za poništavanje rezultata predsjedničkih izbora 2020. u ovoj državi.”

Willis je dala Trumpu i ostalim optuženima rok do podneva u petak, 25. augusta, da se predaju sudu. Jedan stručnjak je za Glas Amerike rekao da će zbog toga što je Willis podnijela optužnicu za reketiranje ili optužbe za "RICO", svih 19 optuženih biti povezano u jednu grupu.

„A to, na mnogo načina, nije sjajno ako ste na vrhu tog lanca ishrane u nekim aspektima, jer daje poticaj ljudima da pruže dokaze i sklapaju poslove na vašu štetu”, kaže Michael Kreis, asistent prava na Državnom univerzitetu Georgije.

Sa svoje strane, bivši predsjednik Donald Trump obrušio se optužnicu na društvenim mrežama, neigrajući krivicu i opisujući tužiteljicu Willis kao osobu "van kontrole i vrlo korumpiranu".

Trump je rekao da će održati konferenciju za novinare u ponedjeljak kako bi predstavio izvještaj o, kako je rekao, "prevari na predsjedničkim izborima" za koju kaže da se dogodila u Georgiji. Oko 60 sudskih presuda u više država utvrdilo je da Trumpove tvrdnje o izbornoj prijevari na predsjedničkim izborima 2020. nisu utemeljene.

Trump je i dalje glavni favorit u utrci za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024, dok ga drugi kandidati nerado prozivaju zbog poricanja da je Biden pobijedio 2020.

Jedan stručnjak kaže za Glas Amerike da je ovo poricanje rezultata izbora 2020. doista bez presedana.

„I ovdje je problem, kao i u svim društvima, kada jednom srušite barijeru i postavite presedan, bez obzira na to koliko je presedan loš, mnogo je lakše učiniti to ponovo, i opet i opet. I to je pravo naslijeđe Donalda Trumpa američkoj demokratiji. On ga je oslabio i potkopao”, kaže Larry Sabato politilog sa Univerziteta Virginia.

Trump nastoji da odgodi suđenja do izbora u novembru 2024. godine. Willis traži suđenje u Georgiji u narednih šest mjeseci. Trump se takođe suočava sa suđenjima u New Yorku, Washingtonu i Floridi.

XS
SM
MD
LG