Linkovi

Trumpovo krivično suđenje približava se kraju


Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump stiže na suđenje za tajni novac na Manhattan Criminal Court u New Yorku, 20. maja 2024.
Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump stiže na suđenje za tajni novac na Manhattan Criminal Court u New Yorku, 20. maja 2024.

Njujorško suđenje Donaldu Trumpu, prvom američkom predsjedniku koji se ikada suočio s krivičnim prijavama, brzo se bliži kraju.

U ponedjeljak, Michael Cohen, Trumpov nekadašnji politički fiksator i ključni svjedok optužbe protiv njega, vraća se na mjesto za svjedoke kako bi se suočio s još pitanja advokata odbrane, a zatim još jednom rundom ispitivanja od strane tužioca.

U četvrtak, posljednjeg dana suđenja, Cohen je priznao da je proteklih godina bio serijski lažov, rekavši 12-članoj poroti da je ponekad govorio laži kako bi pomogao Trumpu, a drugi put kako bi zaštitio svoju porodicu.

Pod sumornim nizom pitanja, Trumpov branilac Todd Blanche pokušao je prikazati Cohena kao nekoga kome se ne može vjerovati, da je u suštini nepošten, varljiv i sumnjiv.

Slučaj se usredsređuje na tajnu isplatu novca od 130.000 dolara koju je Cohen napravio porno zvijezdi Stormy Daniels neposredno uoči Trumpove uspješne kandidature za predsjednika 2016. kako bi sakrio njezinu tvrdnju da je imala jednonoćni sastanak s Trumpom prije deceniju, kako bi informacije sakrile od glasača koji su išli na birališta prije osam godina.

Dokazi na suđenju pokazuju da je Trump vratio novac Cohenu 2017. nakon što je postao predsjednik, a Trump je optužen da je krivotvorio svoju poslovnu dokumentaciju kako bi tvrdio da je otplata Cohenu bila za njegove pravne troškove.

Cohen je svjedočio tužilaštvu da je otplata bila za tajni novac koji je platio Daniels, a ne pravni posao, i da je Trump dva puta odobrio plan, uključujući jednom u njegovom Trump Toweru u New Yorku i drugi put u Ovalnom uredu u Bijeloj kući nakon postao je predsjednik.

Trump je odbacio tvrdnju Daniels da je bio u vezi s njom i cjelokupnu krivičnu prijavu.

Cohen je posljednji od 19 svjedoka optužbe protiv Trumpa, koji je služio samo jedan mandat od 2017. do 2021., a sada je pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat 2024. na izborima u novembru protiv predsjednika Joea Bidena, demokrate koji ga je pobijedio 2020.

Kako se optužba završi, Trumpov tim odbrane će gotovo sigurno tražiti od sudije Vrhovnog suda New Yorka Juana Merchana da odbaci optužnicu protiv Trumpa od 34 tačke, zahtjev koji se rijetko odobrava u američkim krivičnim suđenjima.

Ako Merchan zaista odbije da odbaci slučaj protiv Trumpa, njegova odbrana bi mogla pozvati vlastite svjedoke u njegovo ime, ali nije dala sigurne naznake da hoće. Trump je rekao da želi svjedočiti u svoju odbranu, ali od optuženih se to ne traži, a američki pravni analitičari kažu da je to malo vjerovatno jer optuženi često nanose sebi štetu svojim svjedočenjem, a ne pomoć.

Ako bi Trump svjedočio, Merchan je već odlučio da će tužioci moći da ga pitaju o dva građanska postupka koja je izgubio u posljednjih nekoliko mjeseci i naloženo mu je da plati stotine miliona dolara odštete. Jedan je uključivao poslovnu prevaru u njegovom konglomeratu za nekretnine Trump Organization, a drugi njegovu klevetu njujorškog pisca koji je dobio odluku o seksualnom napadu protiv njega.

Pod pretpostavkom da Trump ne stane na klupu za svjedoke, a njegovi advokati odbrane predstave jednog, dva ili nijednog svjedoka, Merchan je rekao advokatima u ovom slučaju da bi završne riječi mogle početi 28.

XS
SM
MD
LG