Linkovi

Trump ponovo prekršio naredbu, kažnjen zbog "nepoštovanja suda"


Bivši predsjednik Donald Trump čeka početak svog krivičnog suđenja na krivičnom sudu na Menhetnu u Njujorku, 6. maja 2024.
Bivši predsjednik Donald Trump čeka početak svog krivičnog suđenja na krivičnom sudu na Menhetnu u Njujorku, 6. maja 2024.

Njujorški sudija na krivičnom suđenju Donaldu Trumpu ponovo ga je u ponedjeljak proglasio nepoštovanjem suda zbog kršenja njegove naredbu kojom mu se zabranjuje da napada potencijalne svjedoke u ovom slučaju i oštro ga upozorio da bi mogao biti u zatvoru ako nastavi ignorirati naredbu.

Sudac Vrhovnog suda New Yorka Juan Merchan presudio je na početku treće sedmice suđenja Trumpu u kojem je optužen za falsifikovanje poslovnih zapisa u svom konglomeratu za nekretnine Trump Organization kako bi sakrio tajnu isplatu od 130.000 dolara porno zvijezdi Stormy Daniels uoči njegove uspješnog (2016. godine) kandidature za predsjednika, kako bi je ušutkao da ne priča o svojoj tvrdnji da je imala jednokratnu vezu s njim prije deceniju.

Trump je odbacio njenu tvrdnju o vezi i sve 34 optužbe s kojima se suočava. Ali Merchan ga je upozorio da je njegovo kršenje naredbe “direktan napad na vladavinu zakona. Ne mogu dozvoliti da se to nastavi.

Merchan je rekao da je "zadnja stvar" koju je želio da uradi bila da stavi Trampa u zatvor, ali da bi to uradio ako bi morao, dodajući: "Vi ste bivši predsjednik Sjedinjenih Država, a možda i sljedeći predsjednik".

Merchan je kaznio Trumpa s još 1.000 dolara zbog kršenja naredbe, pored 9.000 dolara koliko ga je kaznio prošle sedmice zbog još devet kršenja iste naredbe. Prošle sedmice, Merchan je priznao da je kazna za milijardera poput Trumpa bila sitna.

Slučaj je nastavljen u ponedjeljak, a 12-člana porota tek treba da sasluša dva ključna svjedoka u slučaju protiv bivšeg predsjednika SAD-a – njegovog bivšeg advokata i političkog posrednika, osuđenog krivokletnika Michaela Cohena i Daniels.

Porotnici su čuli dosta svjedočenja o Cohenu i Daniels tokom posljednje dvije sedmice, ali tužioci nisu nagovijestili kada bi njih dvojica mogli pozvati na mjesto za svjedoke.

Jeffrey McConney, bivši korporativni kontrolor u Trump Organization, bio je prvi svjedok pozvan u ponedjeljak. Tužioci kažu da je pomogao da se Cohenu nadoknadi 130.000 dolara koje je platio Daniels; Trump tvrdi da je plaćanje Cohenu bilo za njegov pravni posao.

77-godišnji Trump je prvi bivši predsjednik koji se suočio s krivičnim prijavama. Tužioci kažu da je isplata Daniels bila da je spriječi da govori o svojoj tvrdnji da je imala aferu s Trumpom baš u trenutku kada su birači prije osam godina išli na birališta.

Trump je negirao optužbe protiv njega, ali ako bude osuđen mogao bi biti osuđen na uslovnu kaznu ili kaznu do četiri godine zatvora. On je pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat 2024. na izborima 5. novembra, koji će se ponovo kandidirati protiv predsjednika Joea Bidena, demokrate koji ga je pobijedio 2020. godine.

Trump je takođe demantovao tvrdnju Daniels da su imali vezu nakon što su se sreli na golf turniru slavnih na jezeru Tahoe u Nevadi. Sve dok mu Merchan nije zabranio napad na moguće svjedoke u ovom slučaju, Trump je Daniels često nazivao "konjskim licem". On je u to vrijeme imao 60, a ona 27 godina, i tvrdi da su imali seks.

Dugogodišnja Trumpova pomoćnica Hope Hicks svjedočila je u petak da je Trumpova kampanja iz 2016. bila u stanju panike u oktobru te godine, mjesec dana prije glasanja, pošto je otkriven snimak iz 2005. emisije "Access Hollywood" vođene slavnim osobama u kojoj je Trump hvalio se da je mogao nekažnjeno seksualno pipkati žene jer je bio zvijezda.

U isto vrijeme, Daniels je htjela prodati svoju dugogodišnju priču o seksu s Trumpom ili prešutjeti o tome prije izbora ako je plaćena da šuti.

Cohen je izvršio uplatu i rekao da mu je Trump kasnije nadoknadio u mjesečnim ratama 2017. nakon što je postao predsjednik.

Isplate su centralne za krivični postupak protiv Trumpa, koji je McConney počeo da opisuje poroti.

Hiksova je rekla da joj je Trump u jednom trenutku sugerisao da je Cohen tajno uplatio novac Danielsu bez njegovog znanja i iz ljubaznosti svog srca.

Ali Hiks je, pod ispitivanjem tužioca Džošue Steinglasa, svjedočila: „Rekla bih da to ne bi ličilo na njega. Nisam znala da je Michael posebno dobrotvorna osoba, hm, ili nesebična osoba. Hm, on je osoba koja traži kredit.

Cohen, koji je u svjedočenju često prikazivan kao abrazivan, nepostojan i profan, izjasnio se krivim za kršenje finansiranja kampanje povezano sa slučajem i drugim prekršajima. Odležao je 13½ mjeseci u saveznom zatvoru i još godinu i po u kućnom pritvoru.

On se također okrenuo protiv svog bivšeg šefa i čini se da će poroti ispričati o svojim interakcijama iza kulisa tokom godina lojalnog rada za Trumpa.

Trumpovi advokati odbrane jednako su sigurni da će se Cohena označiti kao lažova i da mu se neće vjerovati kao svjedoku.

Drugi svjedoci će vjerovatno opisati kako su nadoknade isplaćene Cohenu i kakvu je ulogu, ako je uopće, Trump imao u njihovom navođenju kao za pravni posao, a ne u isplati Danielsove da bi je ušutkao uoči izbora.

XS
SM
MD
LG