Linkovi

Suđenje Trumpu: Stormy Daniels negirala da je izmišljala stvari


Ilustracija sa suđenja u new Yorku
Ilustracija sa suđenja u new Yorku

U dugoočekivanom svjedočenju, Stormy Daniels je provela nekoliko sati na klupi za svjedoke na krivičnom suđenju Donaldu Trumpu i do sitnih detalja opisala svoj navodni seksualni susret 2006. s bivšim predsjednikom SAD.

Trump se izjasnio da nije kriv za optužbe tužioca na Menhetnu da je krivotvorio poslovnu dokumentaciju kako bi prikrio isplatu 130.000 dolara od svog bivšeg advokat za šutnju Daniels prije izbora 2016. godine. On poriče da je ikada imao seks sa Daniels.

Evo nekih zaključaka iz njenog svjedočenja u utorak i četvrtak:

OPUŠTENA

Daniels je izgledala opušteno prepričavajući poroti svoju priču o seksualnom susretu s Trumpom u hotelskoj sobi na jezeru Tahoe 2006. godine.

Govorila je živahno dok je opisivala odrastanje u siromaštvu u Luizijani, prve dane svoje karijere u industriji filmova za odrasle i upoznavanje Donalda Trumpa na golf turniru slavnih 2006. godine.

Njen ton je ponekad bio duhovit, uključujući i dok je objašnjavala svoju sudbonosnu odluku da prihvati Trumpov poziv da večera s njim.

Šta bi moglo poći po zlu?” svjedočila je o svom razmišljanju.

Bivši američki predsjednik Donald Trump na sudu u New Yorku
Bivši američki predsjednik Donald Trump na sudu u New Yorku

"SMRAČILO JOJ SE"

Daniels je na klupi za svjedoke jasno rekla da nije odbila ono što je opisala kao Trumpov seksualni napad u apartmanu hotela u penthausu gdje ju je pozvao da se nađemo na večeri.

Međutim, rekla je da joj se “smračilo” prije nego što se našla u krevetu bez odjeće, iako je rekla da nije konzumirala drogu ili alkohol.

„Sigurno je postojala neravnoteža moći,” svjedoči Daniels. „Ali meni nisu prijetili verbalno ili fizički.”

Pripovijedajući o navodnom susretu, Daniels je spomenula detalje u rasponu od sadržaja toaletne torbe u kupatilu hotelskog apartmana (zlatna pinceta) do toga da Trump navodno nije nosio kondom tokom seksa.

Trumpovi advokati tražili su od sudije Huana Merčana da proglasi poništeno suđenje, tvrdeći da takvi detalji služe samo da "razgore" porotu.

Merchan je odbio zahtjev za poništavanje postupka, ali je pozvao tužioce da ograniče svjedočenje Daniels.

„Bilo je nekih stvari koje bi vjerovatno bilo bolje da se nisu izrekle“, rekao je sudija.

MRŽNJA?

Trumpova advokatica odbrane nastojala je da istakne animozitet Daniels prema Trumpu, pokazujući porotnicima tvit iz 2022. u kojem je Danijelsova Trumpa nazvala kao "narandžasto go***." Daniels je bez oklijevanja odgovorila "da" kada je advokatica Necheles pitala da li mrzi Trumpa.

On je takođe pitala Daniels da li želi da Trump ode u zatvor.

"Ako bude proglašen krivim, apsolutno", odgovorila je Daniels.

'MNOGO OPTUŽNICA'

Daniels je rekla da nije imala direktna saznanja o tome da li je Trump bio umiješan u dogovor da se kupi njena šutnja.

Advokatica odbrane je pitala da li zna sa kojim optužbama se suočava Tramp.

"Postoji puno optužnica", rekao je Daniels, u onome što se činilo kao referenca na druge krivične prijave s kojima se suočava bivši predsjednik.

Necheles je zatim pitala Daniels da li ima saznanja o Trumpovoj poslovnoj evidenciji, sugestija da njeno detaljno svjedočenje o njihovom navodnom susretu nije suština optužbi protiv Trumpa.

Ne znam ništa o njegovoj poslovnoj evidenciji, ne, zašto bih”, rekla Daniels.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG