Linkovi

Cohen na udaru Trumpovih advokata jer ga je nazvao "diktatorom kretenom"


Michael Cohen pred sudom u New Yorku (Sudska ilustracija)
Michael Cohen pred sudom u New Yorku (Sudska ilustracija)

Michael Cohen, nekadašnji najbliži saradnik i advokat Donalda Trumpa, nastavio je svjedočenje pred sudom u New Yorku u slučaju isplate novca porno glumici Stormy Daniels.

On je odgovarao na pitanja odbrane koja ga je napadala zbog uvrijedljivih objava na društvenim mrežama i izjava na televiziji.

Između ostalog, na insistiranje Trumpovog advokata Cohen je priznao da je bivšeg predsjednika nazvao "diktatorom kretenom" na TikToku i da je nastavljao da javno komentariše slučaj, uprkos tome što je Tužilaštvo iskazalo frustraciju zbog toga.

Cohen je Trumpova nekadašnja "desna ruka", a sada je glavni svjedok Tužilaštva. On je tokom svjedočenja u ponedjeljak i utorak detaljno ispričao kako mu je Trump naložio da isplati 130.000 dolara Stormy Daniels, da ne bi javno govorila o njihovoj seksualnoj aferi u predizbornoj kampanji.

Cohen je već služio kaznu u federalnom zatvoru zbog nekoliko krivičnih djela uključujući i isplatu Stormy Daniels, laganje pod zakletvom. Trumpovi advokati žele da ga prikažu kao lažova sa sebičnim motivima.

Advokati odbrane su takođe prikazali da se na siteu Cohena mogu kupiti i majice i šolje sa ilustracijom Trumpa iza rešetaka i natpisom "Pošaljite ga u veliku kuću (zatvor), a ne Bijelu kuću".

Cohen je isplatio novac Daniels u oktobru 2016. godine, a Tužilaštvo tvrdi da mu je Trump taj novac vratio i trošak prikazao kao advokatsku tarifu. Trump negira krivicu po sve 34 tačke optužnice.

Cohen je u utorak svjedočio i o sastanku u Ovalnoj sobi 2017. kada je Trump bio predsjednik i kada mu je navodno rekao da će mu mjesečno vraćati novac za ono što je isplatioDaniels.

Kada je FBI 2018. godine počeo da istražuje isplate Daniels, pretresena je Cohenova kuća i tada je zvao Trumpa u panici.

"Rekao mi je - ne brini, ja sam predsjednik SAD-a. Bićeš OK", rekao je Cohen i dodao da je je to bio posljednji put da je sa njim pričao direktno.

Kasnije mu je advokat Robert Costello, blizak sa Rudyjem Giulianijem, otvorio nezvanični kanal komunikacije sa Trumpom. U mailovima prikazanim poroti vidi se da je Costello Cohenu prenio Giulianiju poruku da "ima prijatelje na visokim pozicijama".

Trump je branio Cohena na društvenim mrežama i odbacivao ideju da može da promijeni stranu i počne da sarađuje sa tužilaštvom. Sve to je bio deo "kampanje pritiska", rekao je Cohen koji je na kraju ipak riješio da promijeni stranu, pošto je o tome pričao sa porodicom.

Priznao je krivicu za federalna krivična djela.

"Žao mi je što sam uradio ono što nije trebalo. Prekršio sam svoj moralni kompas da bih mu ostao lojalan, radio sam ono što je tražio. I za to sam platio, kao i moja porodica", rekao je Trumpov bivši saradnik u utorak.

Cohen je u ponedjeljak svedočio da je Trump odobrio više isplata kako bi držao seks-skandale podalje od očiju javnosti.

Rekao je da je u oktobru 2016. saznao da Daniels nudi svoju priču tabloidima. U to vrijeme, Trumpova kampanja je bila u krizi zbog audio snimaka koji su dospjeli u javnost, u kojima govori da "hvata žene za genitalije".

"Rekao mi je da je to totalna katastrofa i da će ga žene mrziti", svjedočio je Cohen.

Dodao je da je Trump bio zabrinut jedino za to kako će priča Stormy Daniels uticati na njegovu trku za Bijelu kuću, a ne na njegovu porodicu - kako to tvrde Trumpovi advokati.

Po njujorškom zakonu, falsifikovanje poslovnih dokumenata može da bude podignuto na nivo krivičnog djela, sa nivoa prekršaja, ako je cilj falsifikovanja da se prikrije drugo krivično djelo. U ovom slučaju, Tužilaštvo tvrdi da je cilj isplata bio da se utiče na Trumpovu kampanju, čime su prekršeni neki federalni i državni zakoni.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG