Linkovi

Suđenje Trumpu: Izdavač tabloida priznao da je "zakopao" priču o aferi


Izdavač tabloida David Pecker i sudija Juan Merchan na sudskoj skici tokom suđenja Donaldu Trumpu (Foto: AP/Elizabeth Williams)
Izdavač tabloida David Pecker i sudija Juan Merchan na sudskoj skici tokom suđenja Donaldu Trumpu (Foto: AP/Elizabeth Williams)

Bivši izdavač tabloida National Enquirer David Pecker svjedočio je u petak na suđenju bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu da je spriječio objavljivanje priče o navodnoj aferi kako bi pomogao Trumpu u predsjedničkoj kampanji 2016, iako bi ta pričala povećala prodaju njegovog tabloida.

72-godišnji Pecker se saglasio sa tužiocem koji ga je pitao da li bi za National Enquirer bilo veoma profitabilno da je objavio priču o tvrdnjama bivše Pleyboj manekenke Karen McDougal da je imala aferu sa Trumpom 2006. i 2007.

Međutim, Pecker je rekao da je odlučio da ne objavi priču nakon što joj je platio, zato što bi nanijela štetu republikancu Trumpu i smanjila njegove šanse da pobijedi demokratu Hillary Clinton.

"Niste objavili priču zato što je to pomagalo kandidatu, Donaldu Trumpu”, pitao je tužilac Joshua Stainglass.

Da – odgovorio je Pecker.

Izdavač je prethodno svcedočio da je sarađivao sa Trumpovom kampanjom da suzbije navode o prevari u vrijeme kada se tadašnji predsjednički kandidat suočavao sa brojnim otpužbama za seksualno nedolično ponašanje.

Pecker je bio prvi svjedok u slučaju u kojem je Trump optužen da je falsifikovao poslovna dokumenta da bi zataškao isplatu novca za šutnju porno glumici Stormy Daniels. Trump tvrdi da nije kriv.

Pecker je svjedočio da je njegov tabloid platio prava na dvije takve priče koje nikada nije objavio, a takođe je upozorio Trumpa da Daniels pokušava da “proda” svoju priču o seksualnom susretu sa njim.

Odbrana tvrdi da je novac isplaćen da bi se Trumpova porodica zaštitila od neprijatnosti a ne da bi se zaštitila njegova kampanja. Trump poriče da je ikada imao seksualni odnos sa Stormy Daniels

Trampovi advokati su nastojali da diskredituju svjedočenje u kome je David Pecker objasnio kako je funkcionisala šema eliminisanja negativnih priča da bi se spriječilo nanošenje štete Trumpovoj predsedničkoj kampanji 2016.

Pecker je ispitivan o svojim ranijim izjavama i dovođeno je u pitanje njegovo pamćenje dok je odbrana pokušavala da "probuši rupe" u potencijalno ključnom svcedočenju na prvom suđenju jednom američkom predscedniku za neko krivično dcelo.

Drugo dvoje svcedoka je govorilo poslije Peckera, dok je tužilaštvo gradilo temelje svog slučaja o isplati novca Stormy Daniels koja je tvrdila da je imala seksualni odnos sa Trumpom. Dugogodišnja Trumpova asistentkinja rekla je porotnicima da se sjeća da je vidjela Daniels na recepciji Trump kule, iako nije jasno kada se ta posjeta odigrala..

Trumpovi advokati su tokom unakrsnog ispitivanja pokušavali da istaknu kao uobičajenu praksu tabloida da sakriju od javnosti sadržaje koji ne idu u prilog javnim ličnostima – mnogo prije nego što se Trump kandidovao za predsjedničku funkciju.

Emil Bow, jedan od njegovih zastupnika, nastojao je da podrije kredibilitet svjedoka Peckera, izvijestila je agencija Reuters. Tokom unakrsnog ispitivanja potencirao je nepodudarnosti u svjedočenju bivšeg izdavača National Enquirera.

Upitao ga je da li je netačno svjedočio kada je rekao da mu se Trump, u Bijeloj kući, zahvalio na prikrivanju negativno konotiranih priča o bivšem američkom predsjedniku.

Inače, taj podatak nesaglasan sa izvještajem agenata Federalnog biroa za istraživanja (FBI) u kom se navodi da Peckeru nije izrazio zahvalnost za to.

Pecker je ukazao da bi izveštaj FBI mogao biti pogrešan.

Znam šta sam svjedočio i čega se sjećam“, rekao je Pecker pred 12 porotnika i njihovih šestoro zamjenika.

Poznate ličnosti žele dobar publicitet

Inače, Pecker je ranije tokom svjedočenja rekao da je bio angažovan na suzbijanju priča koje su mogle da naškode Trumpovoj kandidaturi u momentu dok se suočavao sa više optužio za nedolično seksualno ponašanje.

Tokom iskaza je uobičajenim označio nastojanja poznatih ličnosti da ih prati dobar publicitet, kao i da je neutralisao negativno konotirane priče i o drugim poznatim ličnostima poput filmske super zvezde Arnolda Švarcenegera ili igrala golfa Tigera Woodsa.

Naveo je da je u slučaju poznatog glumca Enquirer platio stotine hiljada dolara ženama koje su tvrdile da su imale afere sa njim - tokom Švarcenegerove kandidature za guvernera Kalifornije 2003.

Precizirao je da na negativno konotiranu priču Trumpa prvi put upozorio 1998. dok je bivši američki predsjednik bio u braku sa Marlom Maples.

Ustvrdio je da Trumpa smatra prijateljem, iako nisu razgovarali od 2019.

Tužioci tvrde da je Peckerov aranžman sa Trumpom negativno uticao na izborni proces 2016. Bivši izdavač tabloida pristao je na saradnju sa pravosuđem kako bi izbegao krivične prijave.

Protiv Donalda Trumpa se vode ukupno četiri sudska postupka.

Osim ovog – optužen je i za nezakonito rukovanje povjerljivim dokumentima i pokušaj da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist. U Džordžiji se protiv njega vodi krivični postupak zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG