Linkovi

Trumpova bivša saradnica: Izborni štab 2016. bio u panici zbog komentara o ženama


Skica iz sudnice: Hope Hicks, bivša saradnica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, svjedoči na suđenju Trumpu, 3. maja 2024.
Skica iz sudnice: Hope Hicks, bivša saradnica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, svjedoči na suđenju Trumpu, 3. maja 2024.

Hope Hicks, sekretarica za štampu Donalda Trumpa u vrijeme njegove predsjedničke kampanje 2016, svjedočila je pred krivičnim sudom u New Yorku da je mjesec dana prije izbora njegov izborni štab bio u panici kada je u javnost izašao stari snimak programa "Access Hollywood" na kome se čuje kako Trump kaže da može da "zgrabi" ženu gdje god želi, zato što je zvijezda.

Hicks, koja je dobila obavezujući poziv da svjedoči protiv svog bivšeg šefa, kaže da je prva, refleksna reakcija na snimak bila da se "demantuje, demantuje, demantuje". Međutim, kako je rekla 12-članoj poroti, kada je pročitala transkript Trumpovih komentara, bila je veoma zabrinuta.

Izjavila je da je znala da će to biti "velika priča".

Hicks kaže da je podijelila sa Trumpom mail Washington Posta koji je sadržao transkript a on je rekao da njegovi komentari o napadu na žene "ne zvuče kao nešto što bi rekao". Međutim, nakon što je odgledala i video snimak, Hicks je kasnije rekla dnevniku: "To jeste on."

Direktorica za komunikacije Bijele kuće Hope Hicks, 21. februara 2018. (Foto: AFP/Mandel Ngan)
Direktorica za komunikacije Bijele kuće Hope Hicks, 21. februara 2018. (Foto: AFP/Mandel Ngan)

Za tužioce, otkrića sa snimka programa "Access Hollywood" imaju ključnu ulogu u njihovom slučaju protiv 45. predsjednika. Kako tvrde tužioci, ona pokazuju da je bio duboko zabrinut da će izgubiti žene glasače, i o tome koliko bi snimak mogao da nanese štetu njegovoj kandidaturi, posebno pošto se takmičio protiv prve žene kandidata velike stranke - demokrate Hillary Clinton.

Međutim, Hicks je također rekla da je Trumpa "brinulo kako će to doživjeti njegova supruga", Melania, kada je Wall Street Journal, neposredno prije izbora, objavio članak o dvije žene koje su tvrdile da su imale aferu sa Trumpom i da su im plaćene velike sume novca da šute o tim tvrdnjama, u vrijeme kada su Amerikanci izlazili na birališta.

Odbrana pokušava da Trumpa predstavi kao porodičnog čovjeka zabrinutog za osjećanja Melanije Trump kao alternativni razlog zašto su nepovoljne priče bile zataškane, a ne zbog strahovanja kako bi mogle da utiču na njegove šanse na izborima.

Tužioci tvrde da je u danima poslije objavljivanja snimka "Access Hollywood" Trump pristao da isplati 130.000 dolara porno glumici Stormy Daniels da ne bi pričala o noći koju je provela sa njim deceniju prije izbora.

Malo prije toga, kako je pokazalo svjedočenje na suđenju, tabloid National Enquirer je platio 150.000 dolara Karen McDougal, Playboy "Zečici 1998. godine", da kupi prava na njenu priču da su ona i Trump imali 10-mjesečnu aferu 2006. i 2007. godine, i da je glavni razlog da se ta priča zataška bio da se Trumpu pomogne na politički način.

Na prvom suđenju jednom bivšem predsjedniku, Trump je optužen da je ilegalno falsifikovao poslovna dokumenta da bi prikrio da je njegov bivši advokat Michael Cohen platio Daniels za diskreciju. Trump poriče obje navodne afere i sve 34 tačke optužnice.

Tužilac Matthew Colangelo je pitao Hicks šta je mislila o Trumpovom komentaru da je Cohen sam platio Daniels "čisto iz svoje plemenitosti".

Hicks je odgovorila da to nije u skladu sa karakterom Cohena koga je ona poznavala, dodajući da ga nije smatrala posebno "velikodušnom ili nesebičnom osobom".

Kada je odbrana uložila primjedbu, rekla je da nije ličilo na Cohena da plati Daniels a da to ne kaže Trumpu.

Tokom unakrsnog ispitivanja je, međutim, priznala advokatu odbrane Emilu Boveu da je Cohen "povremeno radio stvari na svoju ruku".

Bivši Trumpov advokat se okrenuo protiv njega i očekuje se da će biti ključi svjedok optužbe.

Na početku Hicks je bila puna poštovanja prema Trumpu, nazivajući ga "gospodin Trump" i opisujući Trumpovu imperiju nekretnina kao veliku i uspješnu kompaniju koja je, ipak, vođena kao "mali porodični biznis".

Međutim, odgovarajući na pitanja tužioca, Hicks je rekla porotnicima da je Trumpova kampanja bila veoma zabrinuta zbog video snimka.

Kaže da je ta priča istog trenutka postala dominantna u praćenju kampanje. Prisjetila se kako se u to vrijeme uragan četvrte kategorije približavao SAD ali za zvaničnike iz Trumpove kampanje, "narednih 36 sati sve se vrtilo oko Trumpa".

U jednom trenutku, Hicks je se rasplakala.

Trump je prvo gledao pravo u Hicks za govornicom, a onda počeo da gleda video prenos njenog svjedočenja. Međutim, kada je počela da svjedoči o McDougal, zatvorio je oči. Od početka suđenja, često je djelovalo da Trump drijema, ali je na svojoj društvenoj platformi "Istina" demantovao da spava na suđenju.

"Jedostavno sklopim svoje lijepe, plave oči, i intenzivno slušam da sve upijem!!", napisao je.

U četvrtak, tužioci su pustili razgovor koji je Cohen imao sa Trumpom i tajno snimio 2016. godine, u kojem razgovaraju o isplati 150.000 dolara McDougal.

12 porotnika tek treba da čuje svjedočenja glavnih "igrača" u ovom slučaju, među kojima su Stormy Daniels i Cohen.

Ranije tokom dana, sudija je rekao Trumpu da ga zabrana komentarisanja svjedoka i porotnika, koja mu je izrečena, neće spriječiti da svjedoči ako to želi, kao što je Trump rekao reporterima u četvrtak.

"Želim da naglasim gospodinu Trumpu: Imate apsoluto pravo da svjedočite na suđenju", rekao je sudija Juan Merchan.

XS
SM
MD
LG