Linkovi

"Trump će sa zadovoljstvom uvesti dodatne carine Kini"


Sekretar za finansije Steven Mnuchin na samitu G20 u Japanu, 8. juni 2019.
Sekretar za finansije Steven Mnuchin na samitu G20 u Japanu, 8. juni 2019.

Sekretar za finansije SAD Steven Mnuchin rekao je da će predjsednik Donald Trump "sa zadovoljstvom" uvesti nove uvozne takse Kini ako sa predsjednikom te zemlje Xi Jinpingom ne uspije da postigne trgovinski dogovor na predstojećem samitu G20 u Japanu.

"Postignut je veliki napredak i mislim da je 90 odsto sporazuma bilo dogovoreno. Kina je osporavala neke stvari, ali su zahtjevi Pekinga odbijeni", kazao je Mnučin za CNBC.

"Prekinuli smo pregovore", kazao je Mnuchin i istakao da sve dalje zavisi od Trumpovog susreta sa Jinpingom u Osaki na samitu G20 krajem juna.

Sekretar za finansije SAD je rekao da "će biti postgnut dogovor sa Kinom ako ona to zaista želi, a ako ne - da će se nastaviti sa uvođenjem tarifa".

Američki predsjednik je već donio odluku da se uvedu tarife na kinesku robu iz uvoza vrednu 200 milijardi dolara, a najavljuje i da će, ako ne bude dogovora, uvesti i dodatne carine na robu vrijednu 325 milijardi dolara - čime bi bili obuhvaćeni bukvalno svi proizvodi koje Kina izvozi u SAD.

Peking i Washington pregovaraju već mjesec dana o trgovinskom sporazumu, ali nema dogovora.

Međunarodni monetarni fond je ranije upozorio da bi spor Kine i SAD oko tarifa mogao da smanji globalni ekonomski rast u 2020. za pola procentnih poena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG