Linkovi

Reuters: 5G u EU skuplji 55 milijardi eura ako zabrani Huawei


Ukoliko evropske zemlje zabrane kupovinu telekomunikacone opreme za 5G mrežu od kineske kompanije Huawei to će ih koštati dodatnih 55 milijardi eura, a njeno uvođenje će biti odloženo za 18 mjeseci, ističe se u izvještaju lobističke grupe GSMA, koja predstavlja interese 750 mobilnih operatera, a u koji je Reuters imao uvid.

SAD su stavile u maju na crnu listu Huawei, najvećeg proizvođača telekomunikacione opreme, zbog čega su velike američke kompanije prekinule veze sa kineskim partnerom, što je dodatni pritisak na evropske zemlje da reaguju na isti način.

Washington tvrdi da opremu Huaweija zvanični Peking može da koristi za špijuniranje, što je ova kompanija u više navrata demantovala.

Ovaj potez administracije Donalda Trumpa je povukla u trenutku kada telekomunikacone kompanije širom svijeta pripremaju uvođenje nove generacije mobilne tehnologije (5G), koja će omogućiti izuzetno brzi internet, prije svega onima koji će biti u mogućnosti da ulože velika sredstva u mreže i opremu.

Pomenutih 55 milijardi eura dodatnih troškova bi se iskazalo u slučaju potpune zabrane da Huawei i njegov kineski partner ZTE uspostave 5G mrežu u Evropi.

“Na polovinu (dodatnih troškova) bi uticali viši ulazni troškovi zbog značajnog gubitka konkurentnosti na tržištu opreme za mobilnu telefoniju”, navodi se u izvještaju.

“Operatori bi, dodatno, trebalo da zamijene postojeću infrastrukturu prije uvođenja 5G mreže”.

Ove dvije kineske kompanije imaju udio od preko 40 dosto na evropskom tržištu.

U izvještaju se navodi da bi zabrana dovela do odlaganja uvođenja ove tehnologije za 18 mjeseci, koja bi se koristila u različitim oblastima od upravljanja automobilom bez vozača do zdravstva i logistike.

“To odlaganje bi dovelo do proširivanje jaza između EU i SAD za više od 15 odsto do 2025,” navodi se u ovom izvještaju.

Takvo prolongiranje bio bi izazov za druge velike proizvođače da isporuče opremu, kao što su Erikson, Nokija i Samsung, naročito ako dođe do naglog porasta tražnje.

Situaciju bi zakomplikovala i nužnost da telekomunikacioni operateri pređu sa korištenja jedne vrste opreme drugom.

XS
SM
MD
LG