Linkovi

Kina uzvraća na Trumpove tarife, trgovinski rat se zaoštrava


Kineski investitor prati kretanje indeksa na berzi, 6. maja 2019. godine u Pekingu (Foto: AP/Ng Han Guan)

Trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine nastavlja da se zaoštrava. Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da planira da uvede nove tarife, od 5 do 25 odsto, na više od 5.000 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara, koje će na snagu stupiti prvog juna.

Kina je najavila nove tarife nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Peking da ne uzvraća na američke carine. Sukob Washingtona i Pekinga izazvao je nove potrese na američkim i globalnim tržištima.

Berzanski indeksi na Wall Streetu su na početku dana naglo pali, poslije najave iz Pekinga da će na nove američke tarife, uvedene prošle nedjelje, uzvratiti uvođenjem carina na američke proizvode u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

“Kina nikada neće popustiti pred stranim pritiskom. Odlučni smo i sposobni da štitimo naša legitimna prava i interese”, poručio je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova.

Ne popušta ni američka administracija. Predsjednik Donald Trump tweetovao je u ponedjeljak da bi “Kina mogla da pretrpi veliku štetu ako sa Amerikom ne postigne sporazum” i upozorio Peking da ne uzvraća na američke mjere, jer će se situacija samo pogoršati.

Proteklog vikenda je tvrdio da će Sjedinjene Države zaraditi milijarde dolara od povećanja tarifa na kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

“Tarife su veoma moćne za našu zemlju. Svi od nas kradu, uključujući i Kinu”, rekao je Trump.

Međutim, trgovinski rat dvije zemlje već je počeo da nanosi štetu pojedinim američkim biznisima, među kojima je i kompanija za preradu jastoga iz Mainea.

“U poređenju sa prošlom zimom, bilježimo pad prodaje od 60 odsto, a tih 60 odsto u potpunosti se odnosi na naš izvoz na kinesko tržište”, kažu iz kompanije "Jastog".

Da će američki uvoznici, a ne Kina, platiti za tarife na kineske proizvode, priznao je i Trampov glavni ekonomski savjetnik Larry Kudlow, koji je u intervjuu za mrežu Fox News rekao da će obje strane trpjeti posljedice trgovinskog rata.

Naglasio je i da će biti potrebno određeno vrijeme da se povećaju tarife na dodatni uvoz iz Kine, vrijedan 300 milijardi dolara.

“Organizovaćemo pretrese i javne rasprave. A koliko će sve to trajati? Ne znam. Možda par mjeseci ili tako nešto”.

Pregovori su u toku i predsjednik za sada ima podršku republikanaca u Kongresu, iako su pojedini zabrinuti zbog aktuelnog sukoba, među njima republikanski senator iz Rand Paul.

“Savjetovao sam administraciju da riješi to pitanje, jer što smo duže u trgovinskom ratu, veće su šanse da bi zbog toga mogli da uđemo u recesiju”.

Pojedini ekonomski analitičari upozoravaju da bi tarife mogle više da naškode Americi nego Kini. Phil Levy sa Univerziteta Northwestern objašnjava:

“Kina uglavnom i dalje slobodno trguje sa ostatkom svijeta i agresivni potezi predsjednika Trampa su na nekin način izolovali Sjedinjene Države od velikog broja saveznika, koji bi u suprotnom možda takođe vršili pritisak na Kinu. Politički, s obzirom to da nema demokratski sistem, Kina bi mogla da se bolje nosi s posljedicama nego Trampova administracija”.

Bijela kuća ističe da je vršenje ekonomskog pritiska na Kinu neophodno, zato što je ta zemlja odustala od ranije datih obećanja. Sjedinjene Države traže od Pekinga da izmijeni neophodne zakone da bi ispoštovao preuzete obaveze.

XS
SM
MD
LG