Linkovi

Huawei ostaje bez Android podrške


A 3D printed Android mascot Bugdroid
A 3D printed Android mascot Bugdroid

Američki Google suspendovao je licencu kompaniji Huawei što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.

Prethodno je u četvrtak Trumpova administracija stavila Huawei na crnu listu kompanija.

Kako prenosi Reuters, slijedeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google play prodavnicu, G-mail i Youtube aplikacije.

"Huawei će moći da koristi samo javnu verziju Androida i neće moći da dobije pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Google-a", rekao je izvor agencije Reuters.

Iz kompanije Android objavili su da će usluge i dalje funkcionirati na postojećim Huawei uređajima.

Američka administracija kojom rukovodi predsjednik Donald Trump u četvrtak je stavila Huawei na crnu listu, a to povlači mjere koje će toj kompaniji izuzetno otežati poslovanje sa američkim partnerima.

Najnoviji potez će, kako se procjenjuje, drastično otežati poslovanje Huawei-a na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup budućim ažuriranjima Google-ovog operativnog sistema.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG