Linkovi

Osnivač Huaweija: SAD potcijenjuju kinesku kompaniju


A man uses two smartphones at once outside a Huawei store in Beijing, May 20, 2019.
A man uses two smartphones at once outside a Huawei store in Beijing, May 20, 2019.

Osnivač i izvršni direktor kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja, Ren Žengfej, izjavio je danas da SAD "potcijenjuju" njegovu kompaniju.

"Američko političko osoblje dosadašnjim postupcima pokazuje da potcijenjuje našu snagu", rekao je Ren u intervjuu televiziji CCTV i drugim kineskim medijima.

On je istakao da kompanija ima alternativu za svoju nabavku čipova i da u tom smislu ne može da bude "izolovana" od ostatka svijeta.

Ren je dodao i da će program 5G koji su sprovodi kompanija ostati "nepromijenjen" uprkos američkim mjerama.

Po pitanju tehnologije 5G, kako je naveo, druge kompanije će stići Huawei tek za dvije, tri godine.

Huawei se nalazi na spisku preduzeća s kojima će američke kompanije moći da posluju samo ako za to dobiju dozvolu od vlasti.

Američki predsJednik Donald Trump prošle nedjelje je zabranio američkim telekomunikacionim kompanijama da posluju sa stranim firmama koje mogu da predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost u SAD.

Trumpova mjera se odnosi i na Huawei, drugi svjetski proizvođač pametnih telefona, koji je osumnjičen za špijuniranje na račun Kine.

Američke vlasti su jučer pokušale da smire loptu odlaganjem uvodjenja novih mjera za 90 dana, čime bi se Huaweiju i njegovim trgovinskim partnerima dalo vremena da se prilagode.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG