Linkovi

Talibani preuzeli kontrolu nad aerodromom u Kabulu, proslavili odlazak Amerikanaca


Talibanski borci čuvaju ulaz na aerodrom Hamid Karzai poslije američkog povlačenja iz Kabula 31. avgusta 2021.
Talibanski borci čuvaju ulaz na aerodrom Hamid Karzai poslije američkog povlačenja iz Kabula 31. avgusta 2021.

Talibani su trijumfalno ušli na aerodrom u Kabulu nekoliko sati pošto je povlačenje posljednjih američkih vojnika označilo kraj najdužeg američkog rata. Proslavili su  odlazak američkih vojnika iz Afganistana i opisali ga kao “pouku za buduće okupatore”, ali su saopštili da žele dobre odnose sa Sjedinjenim Državama I ostatkom svijeta.

Obraćajući se novinarima na pisti aerodroma u Kabulu, portparol Talibana Zabiula Mudžahid čestitao je Afganistanu, navodeći da je odlazak američkih vojnika pobjeda “koja pripada svima nama”. Takođe je nagovijestio na koji način će talibani upravljati zemljom.

Okružen pripadnicima elitne jedinice Badri, poručio im je da ne budu grubi prema građanima Afganistana. “Ponašajte se ljubazno i lijepo”, rekao je. “Javnost to zaslužuje.” Takođe ih je podsjetio da su “sluge” naroda i da ne treba da budu strogi prema svojim sugrađanima.

Talibani su obećali da će aerodrom uskoro ponovo proraditi za komercijalne letove, čim to bude moguće. Međutim, dio infrastrukture aerodroma je oštećen tokom prvih nekoliko dana talibanskog zauzimanja Kabula, kada su se hiljade Afganistanaca u panici zbog dolaska militantne grupe okupile oko aerodrome a mnogi uspjeli da uđu unutra.

Nekoliko Afganistanaca je poginulo dok su pokušavali da se popnu na spoljni dio američkog vojnog aviona C-17 ili se uvuku u dio za točkove.

Posljednji američki vojnici napustili su zemlju i prije nego što je istekao rok -31. avgust.

XS
SM
MD
LG